Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Mirisni Božićni kolač

Mirisni Božićni kolač

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3652k228
Mirisni Božićni kolač
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
19/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Da li znate da Deda Mraz neće stići i doneti poklone deci, ako mu ne ostavite jedno parče od ovog veličanstvenog kolača"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • braon šećer - 150 g
  • maslac - 150 g
  • brašno - 220 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za fil
  • badem - 50 g
  • suve šljive - 50 g
  • kajsije - 50 g
  • brusnice - 50 g
  • sušene smokve - 50 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • ratluk - 100 g, nije obavezan
  • miks od začina - 2 kašičice cimeta, kardamon, indijski orah, karamfilić
  • pomorandža - 1 komad, kora
  • za posipanje
  • orasi - 100 g
  • med - 2 kašike
  • rum - 1 kašika
  • sušeno voće - miks
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite maslac i umutite ga zajedno sa šećerom. Dodajte jaja (umućena), promešajte dobro i postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo. Dobro promešajte.

U posudi izmešajte izmrvljene bademe, naseckano suvo voće, narendanu koru, čokoladu i ratluk (po želji) i začine. Dobro promešajte i sipajte smesu u kalup (18-20 cm), koji ste pokrili papirom za pečenje (dno i zidove).

Stavite kolač u zagrejanu rernu na 150 stepeni. Pcite oko 1 sat i 15 minuta. Kada je gotov, izvadite kolač iz rerne i pospite ga sušenim voćem i orasima (naseckanim).

U posudi promešajte med i rum i prelijte kolač. Vratite ponovo u rernu na 10-15 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu. Izvadite ga i skinite paprir.

Kolač čuvajte umotan u papir i u kutiji sa poklopcem, tako što ga nekoliko dana prelivate rumom ili konjakom (ako će ga jesti deca, koristite sok od pomorandže).

Kolač može da se jede nekoliko nedelja.

Količina voća je orijentaciona, samo procenite koje ćete staviti više ili manje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: