Slatko od pečenih plavih šljiva

23/03/2017
"Zgrabite po jednu krišku, namazanu slatkim od plavih šljiva i da bežimo napolje, da se prisetimo detinjstva!"
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije7
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano14
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • šljive - 3 kg, plave
  • šećer - 1, 5 kg
  • cimet - 2 štapića
  • orasi - 1 i po šolja
  • limontus - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro oprane šljive se prepolove i odvoje od koštica. Poređaju se u duboku posudu za pečenje i pospu šećerom i ostave dva sata da puste aromatični sok.

Sve namirnice se stave u zagrejanu rernu na 250 stepeni, dok ne provre, nakon čega se temperatura rerne smanji na 150 stepeni. Šljive se peku dok se šećer poptuno ne rastvori i dok ne otpuste dovoljnu količinu soka. Dodaju se štapići cimeta i krupno iseckan orah.

Posle otprilike sat i po vremena pečenja na umerenoj temparaturi, rerna se isključi i slatko se ostavi da se polako ohladi.

Ohlađena smesa se stavlja na ringlu i polako zagreva. Kuva se na umerenoj vatri do željene gustine, dok se samo blago meša, da se voće ne pretvori u kašu.

Kad ste zadovoljni gustinom dodajete limontus, kuvate još 5-6 minuta i nalivate vrelu smesu u suve tegle. Tegle se zatvore, nakon čega se čuvaju na suvom i hladnom mestu.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija