Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Laki kolač sa dve vrste krema

Laki kolač sa dve vrste krema

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Laki kolač sa dve vrste krema
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 7
26/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Istinsko majstorstvo - nežan kolač, koji se topi u ustima sa dva krema"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • belanca - 4 komada (na sobnoj temperaturi)
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • ulje - 1 šoljica
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • brašno - 1 šolja, puna do vrha
  • vanila - 2 kesice
  • orasi - 1 šolja, krupno mleveni
  • za krem od kajsija
  • kajsije iz jednog kompota - oceđene
  • jaja - 1 komad + 1 žumance
  • skrob - 2 kašike
  • šećer - 6 kašika
  • voda - 1 šoljica
  • vanila - 1 kesica
  • maslac - 1 kašika
  • za mlečni krem
  • sveže mleko - 400 ml
  • skrob - 3 kašike
  • jaja - 1 komad + 1 žumance
  • šećer - 6 kašika
  • vanila - 2 kesice
  • maslac - 2 kašike
  • za čokoladni preliv
  • čokolada - 100 g, tamna za kuvanje
  • sveže mleko - 3 kašike
  • maslac - 1 kašika
  • orasi - 1 šoljica, meleveni za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja koja se koristi kao mera je zapremine 220 ml. Za kolač je potrebno ukupno 6 jaja. Pre nego što počnete, od 4 jaja odvojite žumance i belance u posebne posude. Svaki od žumanaca stavite u posebnu posudu!

Najpre napravite koru:

Umutite 4 belanca mikserom u sneg. Dodajte šećer i mutite još malo, dok se ne zgusne do čvrstih vrhova. Jedno po jedno dodajte 2 žumanca i vanilu.

Nakon toga smanjite mikser na najmanju brzinu, dodajte kiselo mleko u kome ste rastvorili prašak za pecivo, zatim ulje i na kraju brašno. Sipajte smesu u pleh širine oko 28 cm. Odozgo pospite orasima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta uz probanje čačkalicom, koja treba da bude suva kada ubodete koru. Ostavite koru da se ohladi. Za to vreme pripremite oba krema.

Prvi krem sa kajsijama:

Od iseđenih kajsija napravite pire pasatorom i sipajte ih u posudu sa šećerom. U drugoj posudi razbijte celo jaje i jedno žumance. Rastvorite skrob sa 50 ml soka od kompota i dodajte u jaje dok mutite.

Stavite kajsije na vatru, a čim se ugreju skinite ih sa vatre i dodajte u njih jaja i skrob. Ponovo vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte maslac, vanilu i ponovo promešajte, dok se maslac ne rastopi.

O ovoj etapi napravite rupe u kori koju ste ispekli uz pomoć drške drvene varjače i prelijte koru vrućim kremom od kajsija.

Drugi krem - mlečni:

Sipajte u kaserolu 300 ml mleka zajedno sa šećerom i ugrejte ga na vatri. Mešajte dok se šećer ne istopi. Umutite jedno jaje i žumance u jednoj posudi. U drugoj rastvorite skrob sa 100 ml mleka, posle umešajte sa jajetom.

Dodajte smesu u vruće mleko i kuvajte uz neprestano mešanje, dok se krem ne zgusne. Dodajte vanilu za aromu i na kraju dodajte maslac. Skinite krem sa vatre i mešajte dok se maslac ne istopi. Prelijte mlečni krem preko krema od kajsija.

Čokoladni preliv:

Izlomite čokoladu na kockice u manju posudu. Postavite ovu posudu iznad veće, koju ste napinili vodom i istopite čokoladu na pari. U čokoladu dodajte maslac i mleko.

Dobro promešajte i kada dobijete gladak krem, prelijte preko mlečnog krema. Pospite kolač krupno mlevenim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: