Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača sa Sodom»Pogača sa sodom u osam slojeva

Pogača sa sodom u osam slojeva

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895253
Pogača sa sodom u osam slojeva
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 5
28/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Osam puta mesi, osam kora napravi, jedanput ispeci - kulinarska poslovica"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 - 600 g, belo
  • kiselo mleko - 1 šolja, masno
  • sveže mleko - 1 šoljica
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • soda - 1 kašičica /ravna/
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sok od limuna - 1 kašika
  • sir - 150 g
  • svinjska mast - 3 kašike /meka/
  • maslinovo ulje - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte mleko, dodajte jaja i prašak za pecivo sa sodom, koju ste rastvorili u soku od limuna. Dodajte šećer i so, mešajte uz povremeno uzimanje brašna. Umesite meko testo i ostavite ga da odmori 10-15 minuta.

Gotovo testo lagano premažite maslinovim uljem, a zatim ga rukama razvucite u dugačak valjak. Nasecite ga na 8 delova, a od svakog dela napravite lopticu, rukama premazanim maslinovim uljem.

Dno tepsije, širine 30 cm, premažite svinjskom mašću.

Radnu površinu premažite maslinovim uljem i svaku lopticu razvucite nauljenom oklagijom. Napravite kore širine tepsije.

Stavite u tepsiju prvu koru. Pospite odozgo istopljenu mast i sir, a odozgo stavite drugu koru i ponovite sve.

Tako ređajte kore do kraja.

Poslednju koru poprskajte istopljenom svinjskom mašću, a nakon toga je nasecite na kvadrate i po želji je možete posuti semenom maka.

Pogaču pecite na 180 stepeni, dok ne porumeni.

Malo pre nego što je izvadite iz rerne, možete je posuti alevom paprikom u krajevima, što joj daje dodatni ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: