Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Mekana pogača sa zeljem i sirom

Mekana pogača sa zeljem i sirom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Mekana pogača sa zeljem i sirom
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 7
30/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Zdrava mekana pogača sa zeljem i prijatnim mirisom maslaca"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • voda - 200 ml
  • jaja - 2 kom. /jedno žumance ostavljamo za premazivanje pogače/
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kockice svežeg
  • brašno - 1 kg
  • zelje - 400 g
  • mladi luk - 1 - 2 struka
  • nana - sveža ili suva
  • sir - 250 - 300 g
  • maslac - za premazivanje kora
  • seme - za ukras (susam, čia, mak)
* merne jedinice

Način pripreme

Najpre aktiviramo kvasac sa malo toplog mleka, šećera i brašna. Umesimo glatko testo, podelimo na 4 dela razvučemo oklagijom četiri oble kore veličine posude za pečenje. Tri kore premažemo maslacem.

Stavimo malo zelja, prethodno blaniširanog ili uprženog sa nanom i svežim lukom, pospemo sirom i tako na tri kore. Koru stavljamo jednu preko druge, a poslednja je kora bez nadeva.

Stavlajmo čašu u centar, kako bismo obeležili krug, i do tog kruga zasecamo kore na osam mesta. Svaki komad uvijamo po dva puta. Napravljenu pogaču ostavimo da nadođe, premazujemo žumancem, posipamo semenjem i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: