Pogača - srca 2 u 1 za zaljubljene

01/04/2017
"Ne treba nam specijalni praznik da Vam kažemo koliko nam značite, ali ćemo ga iskoristiti kao povod da Vas počastimo ovom veličanstvenom pogačom "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano122
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (jedno žumance se odvaja za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • sveži kvasac - 1 kocka
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • brašno - 1 kg + malo sa mešenje
  • svinska mast - 1 šoljica, za premazivanje kora
  • sir - 200 g
  • boja za klače - roze ili crvena
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte jednu šoljicu toplog mleka, šećer, kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Umutite jaja sa ostalim namirnicama, prosejte brašno i umesite lepo, glatko testo.

Ostavite pokriveno na toplom da nadođe, a zatim podelite testo na pet delova (različitih veličina - jedan najveći, dva iste veličine, jedan manji i jedan najmanji). Od najvećeg dela testa razvucite koru, premažite je svinjskom mašću i pospite sirom. Umotajte je u rolat i secite rolat na kolutove debljine 1 cm, koje ređate po obodu tepsije.

Od drugog po veličini dela testa napravite glatku loptu, koju sklonite sa strane, a od drugog dela razvucite koru, isecite je na trake i njima ukrasite odvojenu loptu, koju postavljate u centar.

Od još manjeg dela, isto napravite koru, premažite i umotajte u rolat. Rolat secite na kolutove i postavite ih između većih kolutova u tepsiji.

Od najmanjeg dela testa napravite dekoraciju, tako što testo obojite bojom, ispletite pletenice i napravite veliko i malo srce.

Ostavite pogaču da nadođe, a zatim je premažite žumancem, pospite susamom i pecite u zgarejanoj rerni oko 40 minuta na 160 stepeni.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija