Fačeta

04/04/2017
"Zašto se jelo zove fačeta - iskreno ne znamo, ali da je ukusno i da se priprema lako, to znamo "
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano720
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - oko 500 - 600 g teleće/svinjsko
  • crni luk - 1 glavica, sitno iseckana
  • jaja - 2 komada
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • prezle - oko 3 kašike
  • peršun - 1/2 veze
  • ljuta aleva paprika - 2 prstohvata, po želji
  • voda - za mešenje
  • crni luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 - 3 komada, naseckane na deblje štapiće (oko 7 cm dužine)
  • piment - 2 zrnca
  • biber - u zrnu
  • lovorov list - 2 komada
  • crno vino - 1/2 šolje
  • paradajz - 1/2 konzerve, nasečen na kockice
  • so
  • peršun - za posipanje
  • ulje - za kuvanje
  • pirinač - skuvan za prilog
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se u ekspres loncu. U mleveno meso umešajte sve sastojke za normalne pržene ćuftice.

Uzmite malo više od kašike od smese, na dlanu je raspljeskajte, u nju stavite štapić šargarepe, umotajte u rolat, uvaljajte u brašno i ispržite u ulju dok rolat ne očvrsne. Izvadite ih.

U šerpi sa malo masnoće prodinstajte sitno iseckani luk, dok ne postane staklast. Ako su vam ostali štapići od šargarepe, dodajte i njih. Dodajte vino i ostavite da se krčka 1-2 minuta, da bi alkohol ispario, dodajte piment, biber u zrnu, lovorov list i prelijte paradajzom.

Poređajte takozvane fačete i dolijte vodu. Ostavite na umerenoj vatri oko 20-25 minuta. Na kraju možete dodati kocku maslaca zbog mirisa. Pospite peršunom i servirajte uz prilog od skuvanog pirinča.

Ako pripremate ovo u ekspres loncu, kuvanje nije duže od 10-12 minuta, od trenutka kada se ventil aktivira.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija