Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Mermerna prolećna torta

Mermerna prolećna torta

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895253
Mermerna prolećna torta
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 6
05/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Proleće zvanično dolazi onda kada nas neko počasti parčetom neodoljive mermerne prolećne torte"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 komada, veća
  • šećer - 220 g
  • brašno - 120 g
  • orasi - 120 g, mleveni
  • kakao - 3 kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • kora od limuna - 1 kašičica
  • za sirup
  • voda - 200 ml
  • šećer - 150 g
  • konjak - 1 poklopac
  • vanila - 1 kesica
  • za krem
  • maslac - 250 g
  • šećer u prahu - 120 g
  • orasi - 120 g, meleveni
  • sveže mleko - 150 ml
  • kora od limuna - 1kašičica
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • još
  • banane - 1 komad
  • kornet - 1 komad
  • šećerno testo - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi.

Pripremanje kore:

Umutite mikderom jaja sa šećerom i jednom kesicom vanilin šećera dok masa ne postane bela. Podelite smesu na dva dela u posebne posude. U jednu dodajte brašno. U drugu posudu dodajte mlevene orahe, kakao i koru od limuna. Na dno kalupa za tortu (26 cm) stavite papir za pečenje. Sipajte obe smese, kako bi formirali šarenu koru.

Jednom kašikom sipajte od bele smese, a drugom od tamne i tako dok pokrijete dno. Produžite na isti način da pravite drugi red, samo zamenite mesta smesama - preko tamne sipajte belu i obrnuto. Na taj način utrošite obe smese.

Ugrejte rernu i stavite koru da se peče na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 35 minuta, ili dok čačakalica kojom probate ne bude suva. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Priprema krema:

Mikserom umutite meki maslac sa šećerom u prahu dok krem ne postane beo. Sveže mleko sipajte u malu šerpicu, ugrejte do ključanja i sklonite sa vatre. U njega dodajte mlevene orahe, vanilu i koru od limuna. Promešajte i sačekajte da se malo ohladi. Nakon toga orahe sipajte u umućeni maslac kašiku po kašiku i mešajte mikserom na manjoj brzini dok ne dobijete lep krem.

Priprema sirupa:

Čašu vode sa šećerom stavite da provri, promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte poklopac konjaka ili 3-4 kapi esencije ruma i jednu kesicu vanile.

Sklapanje torte:

Ohlađenu koru presecite horizontalno po sredini, kako bi dobili dve kore. Prvu koru stavite na tanjir za tortu, prelijte polovinom sirupa i premažite kremom. stavite drugu koru, ponovo prelijte sirupom, a posle celu tortu prekrijte kremom. Ukrasite po želji.

Možete iskoristiti šećerno testo koje razvučete u krug manji od obima torte i stavite ga preko torte. Preko toga izmrvite kornet i postavite cvetiće od fondana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: