Uskršnji kolač sa narandžom i orasima

06/04/2017
"Ko je rekao da se Uskršnji kolač jede samo za Uskrs? Mi ga jedemo tokom cele godine "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije3
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano8 098
  • Pregledi tokom meseca112
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 60 g
  • ulje - 20 ml
  • kvasac - 1 kocka, svež
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 kašika
  • narandža - 1 komad
  • ekstrakt narandže - 1 bočica
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 1 kg
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i aktivirajte kvasac, tako što ga umešate u deo mleka sa jednom kašikom šećera i malo brašna.

Dobro umutite jaja sa šećerom, narendajte sitno koru od narandže, dodajte preostalo mleko i druge namirnice.

Počnite da mesite testo, tako što dodajete rastopljeni maslac i mast. Ulje iskoristite da dodatno umesite testo razvlačeći ga i presavijajući dok testo ne primi ulje.

Testo ne treba da bude tvrdo, već treba da bude meko i lepljivo, i da još prilikom mešenja bude u koncima. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da nadolazi.

Podelite testo na nekoliko lopti i od njih napravite dugačke valjke, koje uvrtite u jednom pravcu. Možete da napravite 2 ili 3 uskršnja kolača - kozunaka, zavisno od veličine posude za pečenje.

Napravite pletenicu ili prosto uvrtite 3 valjka. Stavite ih u pleh ili kalup od aluminijuma nauljen maslacem i ostavite testo da nadolazi, a zatim pospite kolač sa mnogo oraha i kristal šećera.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija