Praznična ćurka sa narandžama

06/04/2017
"Mirisna ćurka sa egzotičnim dahom i neodoljivim slatkim ukusom - idealno jelo za specijalne prilike i praznične večere sa prijateljima i porodicom "
Priprema60 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno240 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano16
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad
  • skrob - 2 kašike
  • narandže - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • šafran - 1 prstohvat
  • bujon - 500 ml, povrćni
  • vino - 2 kašike marsala vina
  • marmelada - 2 kašike od kajsije
  • biber
  • aleva paprika
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Nasecite maslac na male komade i promešajte ga sa šafranom. Narendajte koru jedne narandže, a drugu nasecite na tanke trakice. Operite ćurku i dobro je osušite.

Natrljajte ćurku spolja i iznutra mešavnom soli i bibera. Iznutra je premažite i narendanom korom. Pažljivo podignite kožicu sa grudi ćurke. Utrljajte trakicama narandže i šafranovim maslacem i ubacite u unutrašnjost ćurke.

Vežite batake ćurke i stavite je u nauljeni pleh. Premažite ćurku preostalim maslacem. Prekrijte je folijom i sipajte bujon u pleh.

Pecite na donjoj strani rerne na 180 stepeni oko 3 sata. S vremena na vreme prelivajte bujonom. Kada prođe sat i po, skinite foliju. Izvadite gotovu ćurku i procedite bujon.

Dodajte marmeladu i marsalu u proceđeni bujon i prokuvajte još 5 minuta. Stavite skrob da se zgusne i servirajte ćurku sa sosom. Rezultat je veoma ukusna i mirisna ćurka.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija