Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka

Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621792k119
Sarmice od vinove loze sa sosom od belog luka
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
08/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Što su sarmice manje, to su ukusnije"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 1 tegla
  • mleveno meso - 1kg
  • pirinač - 200 g
  • luk - 3 glavice
  • čubar - po želji
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika
  • ulje
  • sos
  • žumance - 3 komada
  • kiselo mleko - 500 g
  • brašno - 1 kašika
  • beli luk - 3 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk na sitno i propržite ga u malo masnoće. Dodajte mleveno meso i mešajte dok ne postane trošno. Stavite pirinač, začine i promešajte. Čim pirinač blago promeni boju, sklonite s vatre.

Ako su listovi posoljeni, nije neophodno da stavite so u nadev. Isecite drške s listova.

Na jedan kraj stavite po kašiku smese i uvijte jednom. Preklopite krajeve na unutra i opet uvijte. Uvijene sarme poređajte u šerpu i preko nje stavite široki tanjir.

Sipajte vodu da prekrije tanjir, kapnite malo ulja i zatvorite s poklopcem od šerpe. Kuvajte na tihoj vatri oko sat ipo.

Ako imate dete, predložite mu da se uključi u uvijanje sarmi (za njih je to zabava) i kad se cela porodica skupi oko trpeze, pohvalite ga.

Dete će biti zadovoljno, nema veza ako vam sarme nisu savršene.

Sos: Umutite žumance s kiselim mlekom i brašnom. Dodajte beli luk iseckan na sitno. Stavite smesu na ringlu i mešajte dok se ne zgusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: