Pogača - Zvezdica

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Pogača - Zvezdica
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
11/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
16
"Šta ćete reći za ovu neverovatnu pogaču iz Bugarske? Ima li tako lepih pogača i u drugim zemljama?"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 450 ml
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • brašno - 1 kg
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad, od trećeg jajeta
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
  • susam
  • mak
  • za premazivanje kora
  • maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku (oko 100 ml) izmrvite kvasac i dodajte 1 kašiku šećera i malo brašna. Umutite jaja sa ostatkom mleka i ulja. Zamesite testo sa svim namirnicama i ostavite da naraste.

Testo podelite na 15 loptica plus jednu loptu testa koja je oko 300 g da se formira centar. Svaku loptu razvucite u malu okruglu koru, koje sakupljajte po 3 jednu preko druge, premazane maslacem (prečnik - 13 cm).

Svaku gomilicu od 3 kore secite od sredine ka kraju. Oba kraja se umotaju u rolat, a gornji deo se raseče i probuši od dole prema vrhu. Lagano prstima gurajte unutra, kako bi dobili list sa rolatima sa strane. Sve poređajte u tepsiju.

Od ostavljene lopte (300 g) formirajte sredinu, kao listove koje isečete na male trouglove po 2 jedan preko drugog, premazani maslacem, presečeni po sredini i probušeni odozgo na dole. Zvezdu napravite od prethodno pripremljenog testa za dekoraciju (brašno, skrob, voda i so). Oformljenu pogaču ostavite da naraste na toplom mestu.

Kada udvostruči zapreminu, pogaču premažite umućenim žumancem i pospite semenima. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: