Univerzalno testo sa 2 jaja

20/04/2017
"I za pice, i za mekike, i za ukusne pogače - naučite kako se priprema perfektno univerzalno testo sa samo 2 jaja "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Porcije1
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano10 843
  • Pregledi tokom meseca1627
  • Pregledi tokom desmice111
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • mleko - 500 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Ako pripremate pice ili mekike, ovaj odnos namirnica ostaje.

Za pripremu penjurlija ili pogača sa mesom, dodajte još jednu kašičicu soli, a za kifle ili slatke pite dodajte 2 kašike šećera. Sve namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi i najmanje 1 sat van frižidera.
Rastvorite kvasac i šećer u 200 ml mlakog mleka i ostavite na toplom mestu da se aktivira. U veliku posudu prosejte brašno, dodajte mu so i prašak za pecivo i promešajte.

Napravite udubljenje u brašnu i u njega sipajte prethodno umućena jaja, koja ste promešali sa svežim mlekom, kiselim mlekom i aktiviranim kvascem. Umesite meko testo. Premažite posudu sa veoma malo ulja (samo da je masna) i u posudu postavite loptu od testa.

Umotajte posudu (uvek) providnom folijom veoma dobro (na ovaj način ne dozvoljavate da ulazi hladan vazduh u testo) i prekrijte čistom krpom. Testo ostavite da naraste i udvostruči zapreminu (možete iskoristiti slabo zagrejanu rernu).

Od testa možete pripremiti šta vam je po volji, a ako vam ostane, testo umotajte u lagano nauljenu kesu i ostavite u frižideru i tamo može stajati do sedam dana, ne duže. Za mekike i pice testo koristite odmah, bez drugog narastanja.

Za pogače, mesne pite i kiflice, testo mora da odstoji još najmanje 30-40 minuta do sat vremena. Testo je veoma osetljivo i nežno i zato budite pažljivi prilikom pečenja. Kiflice i pice pecite na visokim temperaturama od 200 do 220 stepeni, ali pogače i mesne pite nemojte na više od 180.

Kod pripreme pogača i mesnih pita ne otvarajte rernu najmanje 20 minuta od postavljanja testa u nju. Kada testo dobije boju, koju želite, prekrijte ga aluminijumskom folijom.

Proveravajte testo čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće. Kada izvadite pecivo iz rerne, obavezno ga umotajte u krpu, koju koristite specijalno za testo i ostavite ga najmanje 10 minuta.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija