Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa kakao glazurom

Pogača sa kakao glazurom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Pogača sa kakao glazurom
Fotografije: Vanya Georgieva
4 / 5
25/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Mislili ste da pogače ne mogu biti još ukusnije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 80 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • kvasac - 1 komad, suv
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 900 g
  • za kakao glazuru
  • kakao - 3 supene kašike
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 2 spene kašike
  • voda - 1 šolja
  • maslac - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac u malo mleka sa 1 supenom kašikom šećera i 1 supenom kašikom brašna. Umutimo jaja i dodajemo preostalo mleko i ulje.

Prosevamo brašno i sa ostalim sastojcima zamesimo elatično testo, koje ostavljamo da nadođe na toplom.

Nadošlo testo delimo na četiri ravna dela i razvučemo svako na lepu oblu koru.

Pripremimo glazuru, tako što je kuvamo na vatri i dodajemo maslac. Hladnom glazurom mažemo prvu koru, preko nje stavljamo drugu i tako tri kore, poslednju ne.

Sečemo na 8, a centar ostaje neisečen. Svako parče sečemo po sredini i provalačimo odozgo na gore. Može svaka da se zaobli dole ili svaka druga, da bi bilo interesantnije.

Ostavljamo pogaču da nadođe, nakon čega je mažemo umućenim jajetom. Posipamo šečerom i pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni.

Imajte u vidu da se ova pogača peče brže od ostalih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: