Spanakopita - Grčka pita sa spanaćem

26/04/2017
"Bogata i izuzetno ukusna grčka spanakopita sa feta sirom"
Priprema25 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno65 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano13 568
  • Pregledi tokom meseca140
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • spanać - 400 g
  • paradajz - 175 g, sušen u maslinovom ulju
  • feta sir - 200 g, izmrvljen
  • jaja - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćeni spanać stavite u posudu na vatru sa 4 kašike vode da se prodinsta. Prebacite ga u cediljku i ostavite da se ohladi, a zatim pritisnite i iscedite višak tečnosti. Isecite spanać na krupno, a isto tako nasecite i sušeni paradajz i sve promešajte sa izmrvljenim feta sirom. Na kraju dodajte i jaja i sve dobro promešajte.

Maslinovo ulje od sušenog paradajza ocedite u posudu. Uzmite jedan list od kora i premažite ga maslinovim uljem. Stavite ga masnom stranom na dole u kalup sa dnom koje se odvaja, prečnika 26 cm.

Mali deo kore treba da viri sa strane. Isto ponovite i sa preostalom polovinom kora. Stavljajte ih unakrsno, da krajevi vire sa svih strana.

Odozgo ravnomerno rasporedite nadev i pokrijte sa preostalim korama. Gornje kore ponovo premazujte maslinovim uljem, ali ih malo gužvajte da ima vazduha između njih. Preko gornjih kora prebacite krajeve donjih kora i sve dobro premažite maslinovim uljem.

Stavite spanakopitu da se ispeče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada kore dobiju zlatnu boju, pita je gotova. Servirajte nasečenu.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija