Uskršnji rolat za poznavaoce

03/05/2017
"Ako ste i vi poznavaoci, dajte svoj glas za ovaj perfektni Uskršnji kolač "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije3
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano26
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • jaja - 5 komada (1 žumance za premazivanje)
  • šećer - 300 g
  • sveži kvasac - 1 kocka
  • rakija - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • vanila - 2 kesice
  • aroma limuna - 1 ampula (2 grama)
  • šećer - 1 kesica sa ukusom ruma
  • kardamon - 1 prstohvat
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 60 g
  • ulje - 30 ml
  • brašno - 1 kg
  • za nadev
  • džem - od šljiva ili drugog voća
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • za posipanje
  • šećer
  • bademi - listići
* merne jedinice

Način pripreme

Sve namirnice ostavite veče pre pripreme na stolu, da budu na sobnoj temperaturi. Aktivirajte kvasac sa jednom kašikom šećera, šoljom toplog mleka i malo brašna. Sve dobro promešajte.

Prosejte brašno i dodajte prstohvat soli, a zatim napravite udubljenje u brašnu. Umutite jaja sa šećerom dok se šećer potpuno ne istopi, zatim dodajte arome i malo od ulja. Umesite meko, lepljivo testo i dodajte po malo od rastopljene masti. Ako se testo još uvek lepi dodajte malo brašna.

Ostavite testo da naraste i napravite male loptice od njega. Od svake loptice razvijte trougao, stavite malo džema ili slatka. Vrh trougla presecite na 3 trake i umotajte testo u kiflicu.

Premažite maslacem kalup koji odgovara za rolat, poređajte 4 kiflice (kao na slikama), a u sredinu stavite 2 ili 3 loptice, ili ih oblikujte po želji.

Gotove rolate ostavite ponovo da narastu, zatim ih premažite umućenimžumancem sa malo mleka i ulja. Po želji možete staviti listiće badema i obilno pospite šećerom.

Pecite u zagrejanoj rerni, ne mnogo jakoj, oko 160-170 stepeni, dok ne porumeni.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija