Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Oraha»Francuska seoska torta sa ceđenim mlekom

Francuska seoska torta sa ceđenim mlekom

Draga MishevaDraga Misheva
Šegrt
2441237
Francuska seoska torta sa ceđenim mlekom
Fotografije: Draga Misheva
1 / 14
04/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Prava klasika u poslastičarstvu - sočna francuska seoska torta"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • mleko - 200 ml
  • med - 2 kašike, tečan
  • soda - 2 kašičice
  • maslac - 50 g / rastopljen i ohlađen /
  • brašno - 400 g
  • šećer - 150 g
  • za krem
  • ceđeno kiselo mleko - 1 kg
  • šećer - 1/2 šolje
  • limun - kora od 1 limuna + 2 kašike soka
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • vanila - 2 kesice
  • slatko od borovnica - 1 teglica
  • mleveni orasi
* merne jedinice

Način pripreme

Pre svega, rastopite maslac i ostavite ga na stranu. Na taj način će imati vremena da se prohladi.

Dobro mikserom umutite jaje sa šećerom. Nakon toga dodajte sveže mleko. Dodajte ga u tankom mlazu uz uključen mikser. Zatin dodajte med, sodu i maslac. ponovo umutite dok se sastojci ne sjedine.

Prebacite smesu u šerpu i stavvite na vatru. Kuvajte na slaboj vatri dok ne dobije laganu boju karamela. Pazite da ne prekuvate, jer će smesa iskuvati i testo će Vam biti gusto i mrviće se.

Skinite sa vatre i dok je vruće, dodajte brašno. Dobro umesite i prebacite na brašnom posutu radnu površinu. Dobija se veoma lepo i elastično testo. Podelite ga na 8 delova. Svaki deo ima težinu oko 110 g. Za tortu Vam je potrebno 5 kora. Od preostalog testa možete ispeći medenjake.

Svaki deo testa razvucite na koru prečnika 27-28 cm. Kore treba da budu veoma tanke, skoro providne. U tepsiju postavite papir za pečenje i preko njega pecite kore jednu za drugom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, ne više od 4-5 minuta. Ako preterate sa pečenjem, kada se kore ohlade, biće previše tvrde i lako će se lomiti.

Kada se kore ispeku, jednu po jednu isecite kalupom za tortu, kako bi sve kore bile jednake veličine.

Kada su kore gotove, pripremite krem. U veliku posudu sipajte ceđeno kiselo mleko i šećer i umutite mikserom. Nakon toga dodajte koru od limuna i sok od limuna. U posebnoj posudi umutite pavlaku i polako i postepeno je dodajte u ceđeno mleko. Mešajte drvenom kašikom. Na kraju dodajte i vanile.

Sklopite tortu na sledeći način: Postavite koru, odozgo stavite u tankom sloju krem. Kašikom na nekoliko mesta stavite slatko od borovnica i razmažite ga. Pazite da ne preterate sa slatkom.

Na kraju pospite orasima i stavite drugu koru. Na isti način ređajte kore do poslednje. Preko svih kora premažite krem i ostavite tortu u frižideru na 2-3 sata da se stegne. Kada je gotovo, skinite prsten sa kalupa.

Premažite tortu preostalim kremom sa strane i odozgo. Prekrijte le izmrvljenim orasima, a sa strane ih lagano pritisnite rukom. Na nekoliko mesta stavite malo slatka. Vratite tortu u frižider na 24 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: