Šaum torta

04/05/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovDžedaj1540
"Svaka raskošna torta počinje jednim dobrim receptom, baš kao i ova "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano8 345
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Da pripremite koru, prvo umutite 5 jaja sa 1 šoljicom šećera, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Dobro promešajte i dodajte orahe i vanile. Sipajte smesu u odgovarajuću tepsiju, koju ste obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni. Kada se kora ohladi, presecite je na 2 dela.

Pripremite šećerni sirup u posudi na vatri od 3 šoljice vode, 1 šoljice šećera, 2-3 kašike kakaoa, 2 kašike margarina (ili pola pakovanja maslaca). Sve promešajte dobro i kada počne da ključa dodajte rum, koji se može zameniti konjakom.

Počnite sa pripremom krema od maslaca. Umutite 1/2 pakovanja margarina sa 3-4 kašike šećera, dodajte 1 kašiku kakaa, a zatim jedno po jedno 2 žumanca i na kraju dodajte 1 vanilu.

Gotove ohlađene kore prelijte sirupom i premažite kremom od maslaca. Odozgo kore pospite grilijašem.

Za grilijaš, karamelizujte 1 šolju šećera (ne skroz punu). U karamel dodajte 1 šolju oraha i promešajte, a smesu prebacite na tanjir obložen papirom za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga i pospite po korama, koje sjedinite. Sa strane i odozgo, tortu premažite kremom od maslaca i pospite sa još grilijaša.

Da bi završili tortu, pripremite šam krem. Ponovo karamelizujte 1 nepunu šolju šećera. Prethodno umutite 3 belanca u sneg sa 9 kašika (može i manje) šećera i vruć karamel dodajte u sneg. Celo vreme mutite mikserom, dok se krem ne zgusne.

Šaum krem rasporedite špricem preko torte i ukrasite grilijašem, ako Vam je preostao.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija