Poljski Uskršnji kolač Makovec

04/05/2017
"Jedan čaroban predlog za Uskrs iz poljske kuhinje - Makovec sa jedinstvenim nadevom i mirisom "
Priprema45 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno90 min.
Porcije7
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano177
  • Pregledi tokom meseca22
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 600 g
  • sveže mleko - 200 ml, mlako
  • maslac - 125 g, istopljen na sobnoj temperaturi
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 kesica, 7 g
  • šećer - 4 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - 1 kašika
  • rum - 1 kašika (konjak)
  • vanila
  • nadev
  • mak - 150 g semena
  • šećer - 100 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • sušeno voće - šljiva 50 g (kajsija opcionalno)
  • orasi - 50 g (bademi)
  • pomorandža - 50 g, kandirane kore
  • ulje - 1 kašika
  • cimet - 1/2 kesice, (nešto više od 1 kašičice)
  • belance - 1 komad
  • žumance - 1 komad za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Započnite sa pripremom makovog semena: Makovo seme sameljite u mlinu za kafu dok ne pobeli. Prelijte ga sa 100 ml vrele vode, promešajte, pritisnite kašikom i ostavite ga na stranu da se ohladi. Nakon toga ga iscedite, ako je potrebno.

2. Za testo, prosejte brašno. Kvasac rastvorite u hladnom svežem mleku sa 2 kašike brašna i ostavite ga da se aktivira oko 15 minuta.. U brašno dodajte sve namirnice za testo sem maslaca. Umesite testo i na kraju mu dodajte malo po malo maslaca uz neprestano mešenje dok testo ne primi sav maslac. U početku, testo je lepljivo, ali kada primi masnoću, postaje glatko i neće se lepiti. Ostavite ga da naraste u nauljenoj posudi, pokriveno folijom.

3. Dok testo narasta, napravite nadev. U ohlađeni mak dodajte suvo grožđe i suvo voće, koje ste pre toga naseckali nožem. Dodajte i ostale namirnice, sem belanaca, koga umutite u sneg i dodajte ga na kraju, pre nego što započnete da stavljate nadev na testo za Uskršnji kolač.

4. Naraslo testo podelite na 2 dela. Svaki deo oklagijom razvucite na pravougaonik, namotajte ga na oklagiju i prebacite ga na pamučnu krpu koju ste lagano posuli brašnom.Umutite belance u čvrst sneg i dodajte ga pažljivo nadevu. Promešajte špatulom.

Preko pravougaonika postavite deo nadeva, tako da ga nanesete na celu površinu, ostavljajući po 2 cm sa svih strana bez nadeva. Krajeve podvijte unutra, preklopite ih ka testu i uz pomoć krpe umotajte Makovec na rolat.

5. Ostavite da naraste ponovo za oko 20-30 minuta.

6. Žumance umutite sa 1 kašikom svežeg mleka i četkom premažite rolate.

7. Rernu zagrejte na 180 stepeni i smanjite je odmah čim stavite rolate unutra na 165 stepeni. pecite oko 40-45 minuta.

Dobro je da Makovec odstoji najmanje 10-12 sati pre služenja, kako bi nadev mogao da se upije u ispečeno testo.

Napomena: Ovaj Makovec je karakterističan za poljsku kuhinju. On je tradicionalni kolač ne samo za Uskrs, već se sprema i za Božić. Bez obzira od kakvog se testa priprema, važno je da sadrži ovaj božanstven nadev od makovog semena. U Poljskoj se nadev od makovog semena prodaje pripremljen u konzervama, ali na gore opisani način se veoma lako priprema i u našim uslovima.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija