Uskršnji kolač

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167942
Uskršnji kolač
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 7
05/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
10
"Tradicija zahteva da se za Uskrs jedu Uskršnji kolači, a bonapeti.rs Vam predstavlja najukusniji i najtačniji recept za Uskršnji kolač"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 4 komada
  • kvasac - 42 g
  • mleko - 200 ml
  • voda - 100 ml
  • ulje - 7 kašika
  • svinjska mast - 1 kašika, puna
  • maslac - 50 g
  • šećer - 200 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • vanila - 2 kesice
  • limun - kora od 1/2 limuna
  • so - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toploj vodi i mleku, dodajte 3-4 kašike brašna i 1 kašiku šećera.

Smesu dobro promešajte, pokrijte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

Za to vreme ugrejte masnoće dok se maslac i mast ne rastope.

Jaja umutite sa šećerom, solju i vanilin šećerom.

U njih, uz neprestano mešanje, dodajte toplu masnoću.

Smesu dobro promešajte dok se šećer ne istopi.

U posudu prosejte deo brašna. Napravite udubljenje i u njega sipajte aktivirani kvasac - promešajte kašikom i postepeno dodajte smesu sa jajima.

Mešajte kašikom i dodajte još brašna.

Kada postane teško da se testo meša kašikom, sipajte ga na radnu površinu i produžite da mesite rukama. Treba da dobijete srednje meko testo. Pred kraj mešenja, testo razvijte po dužini i po sredini i sipajte na njega 2-3 kašike ulja.

Da bi dobili konce, nekoliko puta razvucite testo po dužini i ponovo ga umesite.

Na kraju udarite testo 100 puta od radnu površinu - zbog elastičnosti.

Kada je testo gotovo u njemu ćete videti mehuriće. Testo vratite u posudu, prekrijte folijom i krpom i ostavite na toplom mestu (rerna uključena na 20 stepeni). Testo treba da raste oko 50-60 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu.

Nakon toga ga sipajte na lagano nauljenu radnu površinu i po želji možete od njega napraviti pletenice.

Formiran Uskršnji kolač premažite umućenim belancem i pospite kristal šećerom i sa malo listića badema.

Uskršnji kolač se peče na 160 stepeni bez ventilatora oko 40-45 minuta - dok ne dobije prijatnu boju.

Jedan kolač je pleten od 4 delova i pečen u kalupu od 27 cm.

Drugi je od 2 pletenice, pečen u kalupu za kolač od 28 cm.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: