Originalna marmelada od šipka

05/05/2017
"Ukus, sa kojim je odrastalo nekoliko pokolenja. Evo i isprobanog recepta za marmeladu omiljenu malima i velikima "
Priprema60 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno180 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano487
  • Pregledi tokom meseca339
  • Pregledi tokom desmice36
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • šipak - 2 kg, dobro sazreo
  • šećer - 1 kg
  • limontus - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Šipak se bere sa mesta koja su čista i dobro osvetljena suncem - takav šipak je bogat vitaminom C. Važno je da se šipak bere pre mraza, jer se tada količina vitamina C dosta smanjuje.

Obrani šipak se dobro opere i stavi u šerpu i prekrije većom količinom vode. Da bi se skuvao potrebno mu je više od sat - sat i po, a voda će uvreti.

Nakon što je šipak skuvan, ostavimo smesu da odstoji dok se ne ohladi (ja ostavim da odstoji jednu noć i da se zgusne).

Posle pasiramo smesu kroz sito za brašno zahvatajući po malo - po dve šake i počnemo da trljamo. U već protrljanu smesu dodamo malo vode i vratimo na ringlu da provri. Kada se ohladi ponovimo proceduru.

U dobijeni pire dodamo šećer u odnosu 2:1 (pire:šećer, ako želite može i 1:1, ali meni je tako previše slatko).

Kuvam na ringli dok se ne zgusne pazeći da ne zagori i ne zaboravljamo da mešamo. Pripremimo suve i tople teglice.

Pre nego što je marmelada, gotova stvaljam prstohvat limontusa i razlivam. Odmah zatavram poklopce i okrećem, tako nema potrebe za sterilizacijom. Proces je dug i težaak, ali krajnji rezultat vredi!slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija