Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Pečeno meso sa bombicama od pirinča

Pečeno meso sa bombicama od pirinča

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621772k110
Pečeno meso sa bombicama od pirinča
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 3
09/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Nećemo se predati dok ne pojedemo i poslednji zalogaj mesa i ne uništimo i poslednju bombu od pirinča!"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 200 g
  • pečurke - 250 g, marinirane
  • luk - 1 glavica
  • belo vino - 100 ml
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • kačkavalj - 50 g, narendan
  • kari - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • ulje
  • maslac - za podmazivanje posuda
  • svinsko meso do vrata - 1 kg
  • sos
  • brašno - 40 g
  • maslac - 40 g
  • žumance - 2 komada
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • belo vino - 20 ml
  • so - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U posoljenu vodu i 1 kašičicu karije stavite pirinač da se skuva 15 minuta. Izvadite ga u cediljku i ostavite da se ocedi.

Isecite luk na veoma sitno i propržite ga na tihoj vatri. Dodajte vino i čekajte da polovina ispari i sipajte pavlaku. Ostavite malo da se krčka i stavite narendani kačkavalj, iseckane pečurke, prstohvat soli i bibera. Promešajte i čim se kačkavalj rastopio, sklonite s ringle i čekajte da se blago ohladi.

Maslacem podmažite šest posuda za krem karamel. Napunite ih pirinčom i u sredini napravite ruu. Napunite smesom s pečurkama, prekrijte sa još malo pirinča i pritisnite kašikom. SVaku posudu prekrijte folijom i zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite posude i ostavite ih.

Isecite meso na šest porcija i začinite biberom i solju. U vrelom ulju ga zapecite sa svih strana. Na dno u rernu stavite posudu s malo vode. Stavite roštilj rešerku na srednji nivo i na nju naređajte meso. Ispecite u zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo (oko jedan sat).

Stavite maslac za sos da se istopi na slaboj vatri i dodajte brašno. Promešajte dobro da se ne stvore grudvice. Umutite žumanca i pavlaku i dodajte ih brašnu. Promešajte i ostavite da se zagreje još dva minuta, ali da ne provri.

Dodajte vino, so i biber. Promešajte i nakon minut sklonite s ringle. Pripremite šest tanjira za serviranje. Mokrim nožem prođite po zidovim posuda s pirinčem, okrenite ih na svaki tanjir i sklonite posudicu. Stavite gotovo meso i prelijte sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: