Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Osmomartovska pogača od pomorandže

Osmomartovska pogača od pomorandže

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4989k431
Osmomartovska pogača od pomorandže
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
10/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Specijalan predlog za dame - aromatična, slatka i... neodoljiva kao one, pogača od pomorandže"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 1 komad, suvi
  • šećer - 1 kašičice
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 2 kašike, mekani
  • brašno - 3 - 4 šolje
  • nadev
  • pomorandže - 2 komada
  • jabuka - 1 komad
  • smeđi šećer - 100 g
  • voda - četvrtina šolje
  • maslac - 1 kašika
  • pomorandže - kora od pomorandže i limuna za aromu
  • žumance - za mazanje
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvori u toplom svežem mleku sa šećerom i ostavi da naraste. Sipa se u sredinu brašna, prosejanog u posudu za pečenje, doda se prstohvat soli, meki maslac, jaja i zamesi se glatko testo. Namaže se masnoćom, pokrije se folijom i ostavi na toplom da udvostruči svoj obim.

Priprema se nadev, dok se ljušte pomorandže i jabuka, očiste od kožice i iseku na manje parčiće. Odgovarajuća posuda sa braon šećerom i maslacem stavi se na ringlu da se istopi.

Doda se isečeno voće, voda i narendana kora pomorandže i limuna. Kuva se na umerenoj vatri uz mešanje dok voda ne provri i dok se nadev ne zgusne.

Naraslo testo se razvija u pravougaonu koru, namaže se ohlađenim nadevom, može da se pospe i mlevenim orasima i zavija se u rolat.

Krajevi se odseku, da bi parčići bili jednaki i iseče se na kriške debljine 4 cm. Naređaju se u podmazanu posudu za pečenje ili na papir za pečenje po krajevima, a u sredinu od ostalih parčića isečenih na pola formira se cvet. Namaže se umućenim žumancetom s 2 kašike svežeg mleka, posipa se semenkama.

Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do zlataste boje. Izvadimo i namažemo četkom medenu vodu napravljenu od pomešanih meda i vode. Mnogo ukusna i aromatična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: