Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolači za goste»Zaljubljeni kolačići

Zaljubljeni kolačići

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4221334k95
Zaljubljeni kolačići
Fotografije: Iliana Dimova
2 / 9
10/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Ne možete da odbijete ovakav romantičan predlog - kolačići za zaljubljene"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • šećer - pola šolje, kristal
  • kakao - 2 kašike
  • vanila - 1 kesica
  • rum - nekoliko kapi ekstrakta
  • brašno - 3/4 šolje
  • šećer - za sirup
  • voda - 1 šolja, za sirup
  • tečna pavlaka - 200 ml (slatka) za garniranje
  • šećerne figure - za ukras
  • kakao glazura - za ukras
  • maslac - za glazuru
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo mikserom jaja i kristal šećer, dok ne dobijemo gustu svetlu smesu. Dodajemo kakao i prašak za pecivo. Ponovo mikserom umutimo u homogeno.

Smesi dodamo brašno i kesicu vanile. Promešamo špatulom ili sporom brzinom s mikserom. Dobijeno testo sipamo u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, namazanu blago masnoćom.

Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravamo čačkalicom da li je kora gotova. Izvadimo gotovu koru i ostavimo da se ohladi na rešetki.

Umutimo slatku pavlaku u tvrd sneg. Pripremimo sirup, tako što u šerpu stavimo da se karamelizuje šećer (5 kašika). Kad dobijemo karamel, sklonimo posudu sa ringle i veoma pažljivo u karamel ulijemo toplu vodu (1 šolju) i kanemo nekoliko kapi ekstrakta ruma.

Stavimo šerpu opet na ringlu, da se istopi karamel u vodi i da se dobije sirup. Ohlađenu koru isečemo na manje kore, prema porcijama kolača.

Prelijemo pripremljenim sirupom i lepimo kore umućenom slatkom pavlakom. Ukrašavamo šećernim figuricama srdašaca i od kakao glazure rastopljene na pari i pomešane s malo maslaca. Pravimo srdašca i natpise (na papiru za pečenje i posle kad se osuši glazura, lagano se odvoje od papira) kojima takođe ukrašavamo kolačiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: