Milionerov kolač

19/05/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Očigledno postoje dva načina da postanete milioner - jedan je da jedete ovaj slatkiš, a drugi - da otrčite do najbliže prodavnice igara na sreću. Mi ćemo se zaustaviti na prvom "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije22
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 742
  • Pregledi tokom meseca1276
  • Pregledi tokom desmice37
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • maslac - 170 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 50 g
  • vanila - 1/2 kašičice ekstrakta
  • brašno - 195 g
  • so - 1/4 kašičica
  • nadev
  • karamel - 396 g ili gotovo Dulce de Leche
  • čokoladni preliv
  • čokolada - 180 g
  • maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rernu zagrejati na 170-180 stepeni sa ventilatorom. Pripremiti kvadratni kalup prečnika 23 cm, prekriti ga celog aluminijumskom folijom i namazati meslacem.

U posudu od miksera umutiti maslac i šećer dok smesa ne pobeli. Dodati vanilu, brašno i so. Dobija se mrvičasto testo. Testo staviti u pleh sa aluminijumskom folijom i rukama lepo oblikovati koru. Celu koru izbosti viljuškom da se ne bi podigla tokom pečenja.

Peći na 180 stepeni 20 minuta ili dok se zidovi ne odvoje od ivice kalupa i testo dobije zlatnu boju. Ostaviti da se ohladi u kalupu, pa koru preliti Dulce de Leche-om, i poravnati špatulom. Ostaviti u frižideru 1 sat da se stegne.

Čokoladu rastopiti na pari i ohladiti do stanja u kome je još uvek tečna. Preliti je preko karamela, poravnati špatulom i ponovo vratiti u frižider, da se u potpunosti stegne.

Kolač seći veoma oštrim nožem na male pravougaone parčiće. Čuvati ga u frižideru, gde može da izdrži oko nedelju dana.

Napomena:
1. Nakon što se čokolada ohladi, ali se nije stegla u potpunosti, preliti je preko karamela, da bi mogla lepo da se rasporedi špatulom.

2. Koristila sam gotovi karamel Dulce de Leche - španski, ali može se napraviti na sledeći način: jedno pakovanje slatkog kondenzovanog mleka staviti na pari, prekriti ga aluminijumskom folijom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 1.5 sat, dok se ne dobije lep i težak zlatni karamel, koji je guste konzistencije kada se promeša nekoliko puta.

3. Možete kupiti i gotov karamel - Sgusenka, u ruskim prodavnicama.

Ne mogu reći zašto ovaj kolač nosi ovaj smešan naziv, verovatno zbog bogatog ukusa karamela i čokolade preko lepog maslenog testa.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija