Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zelena gibanica

Zelena gibanica

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Zelena gibanica
Fotografije: marcheva14
2 / 5
18/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Gibanica je zelena i veom, veoma ukusna - a vi je probajte i složićete se sa nama"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • spanać - 500 g, svež
  • mladi luk - 2 - 3 struka
  • peršun - pola vezice
  • mirođija - pola vezice
  • nana - 3 - 4 struka, listovi
  • mladi beli luk - 2 struka i zeleni deo
  • sir - 250 g
  • jaja - 3 komada + 1 za mazanje
  • maslac - 125 g + malo maslinovog ulja
  • kisela pavlaka - 2 kašike
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • so
  • prezle - za posipanje posude
* merne jedinice

Način pripreme

Posuda za pečenje prečnika 26-28 cm, dobro namašćena maslacem i posuda prezlama.

U šerpi s malo maslinovog ulja se prodinsta isitnjen luk i dodaje se spanać nalomljen rukama. Promeša se dok ne omekša. Dodaje se isitnjen peršun, mirođija, nana i istinjen beli luk.

Skloni se sa vatre, ohladi se oko 10-15 minuta i dodaju se blago umućena jaja, so po ukusu i 2 kašike kiselog mleka. Promeša se.

Rastopi se maslac i svaka kora se namaže četkom, preklopi se kao knjiga na dva dela, ponovo se namaže i stavi se oko 2-3 kašike nadeva.

Uvije se u rolat i iseče na jednake parčiće, oko 2 prsta široke. Oni se poređaju ravno jedan do drugog, tesno i namazanu i posutu prezlama posudu za pečenje.

Prelije se 1 umućenim jejetom i kiselom pavlakom. Pospe se ostatkom maslaca.

Peče se na 200 stepeni oko 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: