Slojevita penjurlija

18/05/2017
"Tako je ukusna, da će komšinica da uzme ne jedno, nego dva parčeta, uprkos tome što je na dijeti "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 876
  • Pregledi tokom meseca120
  • Pregledi tokom desmice35
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveži kvasac - 40 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 4 komada
  • voda - 300 ml, topla
  • sir - 300 g
  • maslac - 150g (može i mešavina različitih masnoća)
  • jaje - 1 komad, umućeno za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi rastvorite kvasac sa šakom brašna i malo šećera u kašu, prekrijte providnom folijom i ostavite na toplom da se aktivira.

U veliku posudu prosejte brašno, stavite so i promešajte. Odvojite jednu šolju brašna za mešenje, a u preostalo brašno dodajte umućena jaja i aktivirani kvasac. Umesite meko i elastično testo, tako što postepeno dodajete od odvojenog brašna za mešenje.

Razvucite testo na radnoj površini koju ste posuli brašnom u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Premažite obilno prethodno rastopljenom masnoćom i pospite 1/3 izmrvljenog sira.

Koru sklopite kao kovertu, tako što 4 ugla sakupite na sredini, a zatim formiranu kovertu okrenite.

Ponovo razvucite koru na početnu veličinu, premažite je masnoćom i pospite drugom trećinom sira, pa je ponovo formirajte u kovertu. Ponovo okrenite, razvucite, premažite masnoćom i pospite preostalim sirom.

Sklopite koru u koverat i okrenite je u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.

Nasecite kvadrat na sledeći način: Prvo u krst po sredini, a posle u krst po dijagonali i na kraju preko sredine svakog ugla. (Prikazano na fotografijama).

Premažite penjurliju umućenim jajetom.

Postavite pleh u hladnu rernu i prvo je uključite na donji grejač na 170 stepeni. Kada penjurlija dobije laganu zlatnu boju odozdo, iskljušite donji grejač i ukljušite gornji na 170 stepeni i pecite dok ne dobije prijatnu zlatnu boju odozgo.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija