Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Slojevita penjurlija

Slojevita penjurlija

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k316
Slojevita penjurlija
Fotografije: Maria Simova
2 / 10
18/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
16
"Tako je ukusna, da će komšinica da uzme ne jedno, nego dva parčeta, uprkos tome što je na dijeti"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveži kvasac - 40 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 4 komada
  • voda - 300 ml, topla
  • sir - 300 g
  • maslac - 150g (može i mešavina različitih masnoća)
  • jaje - 1 komad, umućeno za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi rastvorite kvasac sa šakom brašna i malo šećera u kašu, prekrijte providnom folijom i ostavite na toplom da se aktivira.

U veliku posudu prosejte brašno, stavite so i promešajte. Odvojite jednu šolju brašna za mešenje, a u preostalo brašno dodajte umućena jaja i aktivirani kvasac. Umesite meko i elastično testo, tako što postepeno dodajete od odvojenog brašna za mešenje.

Razvucite testo na radnoj površini koju ste posuli brašnom u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Premažite obilno prethodno rastopljenom masnoćom i pospite 1/3 izmrvljenog sira.

Koru sklopite kao kovertu, tako što 4 ugla sakupite na sredini, a zatim formiranu kovertu okrenite.

Ponovo razvucite koru na početnu veličinu, premažite je masnoćom i pospite drugom trećinom sira, pa je ponovo formirajte u kovertu. Ponovo okrenite, razvucite, premažite masnoćom i pospite preostalim sirom.

Sklopite koru u koverat i okrenite je u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.

Nasecite kvadrat na sledeći način: Prvo u krst po sredini, a posle u krst po dijagonali i na kraju preko sredine svakog ugla. (Prikazano na fotografijama).

Premažite penjurliju umućenim jajetom.

Postavite pleh u hladnu rernu i prvo je uključite na donji grejač na 170 stepeni. Kada penjurlija dobije laganu zlatnu boju odozdo, iskljušite donji grejač i ukljušite gornji na 170 stepeni i pecite dok ne dobije prijatnu zlatnu boju odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: