Veoma ukusan Uskršnji kolač sa nitima

29/05/2017
"Ako Uskršnji kolač nema niti, uopšte ga nemojte hvaliti "
Priprema120 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno210 min.
Porcije30
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano49
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg - 1.200 /u zavisnisnosti od veličine jaja/
  • jaja - 4 komada /jedno belance se odvaja za premazivanje/
  • mast - 120 ml, svinjska, rastopljena
  • sveže mleko - 450 ml
  • šećer - 350 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • alkohol - 1 - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • limun - sok i kora jednog limuna
  • aromati - 1 bočica za milibrot
  • suvo grožđe
  • ratluk - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseva 2 puta. Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturu. Kvasac se rastopi u 2-3 supene kašike brašna, 1 supena kašika šećera i 100 ml mleka. Kad nadođe, zamesi se srednje meko testo.

Ja sm ga mesila u mini pekari. Vadi se iz mini pekare i premesi se sa polovinom masti. Ostavlja se da nadođe oko 1-1.30 sati na toplom /Ja ga ostavljam da nadođe u hladnoj rerni/.

Kad nadođe, prvi put se premesi i postepeno se dodaje preostala mast. Ostavlja se da nadoše drugi put. Kad nadođe drugi put, deli se na 3 loptice i na još 3 dela. Po želji se dodaje suvo grožđe i ratluk.

Oblikuju se fitilji i pravi se pletenica. Stavlja se u kalup, obližen papirom za pečenje, Ostavlja se treći put da nadođe oko 30-40 minuta. Namaže se umućenim belancem i posipa vlažnim šećerom. Peče se na 160 stepeni oko 50 minuta.

Jedan milibrot sam napravila sa nadevom od 50 g semena maka, 1-2 supene kašike šećera, 100 ml svežeg mleka i 1 supenom kašikom mlevenog keksa.

Svže mleko, šećer u mak se kuvaju dok se ne zgusnu. Nakon toga se dodaje keks.


slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija