Torta Morsko dno

18/05/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Znate da smo strastveni obožavatelji torti, i zato ne možete da ostavite ovu tortu Morsko dno i da očekujete da je nećemo celu pojesti "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano37
  • Pregledi tokom meseca37
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • gotove kore - 1 pakovanje kora od vanile
  • roleri - 6 kom. prelivenih mlečnom glazurom
  • čokoladne bombone - 6 kom. u obliku morskih darova
  • kompot - 1 kom.
  • za čokoladni krem
  • puding - 1 kesica od vanile
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 600 ml
  • tečna čokolada - 180 g
  • maslac - 2 kašike
  • pavlaka za kuvanje - 150 - 200 ml
  • za preliv od karamela
  • smeđi šećer - 1/2 šolje
  • tečna pavlaka - 1 šolja sa visokim procentom masti
  • vanila - 1 kašičica ekstrakta
  • prstohvat soli
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremiti čokoladni krem, koji će se staviti između kora.

Puding skuvati prema uputstvu sa kesice.

Zagrejati 500 ml svežeg mleka, sipati u njega 200 g šećera, pa mešati dok se ne rastopi. U međuvremenu puding umutiti sa 100 ml hladnog svežeg mleka i dodati ga u zagrejano mleko. Neprestano mešati dok se ne zgusne. Kada se zgusne, dodati maslac i tečnu čokoladu.

Mešati dok smesa ne postane homogena. Ostaviti da se ohladi u potpunosti, pa dodati pavlaku umućenu u sneg.

Na posudu za tortu staviti donju koru, preliti je kompotom (oko 5-6 kašika), namazati čokoladnim kremom. Staviti drugu koru, preliti kompotom, premazati čokoladnim kremom.

Postaviti i poslednju, gornju koru, preliti sa oko 3-4 kašika kompota. Tortu ostaviti, pa pripremiti preliv od karamela.

Sjedniti pavlaku sa braon šećerom, dodati prstohvat soli. Smesu staviti da provri na umernoj temperaturi. Mešati neprestano, dok se ne rastopi šećer. Preliv bi trebalo da se zgusne nakon oko 12 minuta, pa mu tada dodati ekstrakt od vanile. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Tortu premazati ili preliti prelivom, po želji. Ukoliko želite da torta bude zanimljivija, možete da stavite i malo čokolade u karamelu, da je rastopite na pari, pa da napravite pola torte sa prelivom od karamele, a pola sa prelivom od čokolade i karamele. Sačekati da se torta stegne, pa je ukrasiti bombonama i rolerima.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija