Čokoladna torta sa musom od kafe bez glutena

18/05/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovInovator86311
"Super torta,koja ne sadrži gram brašna - idealan slatkiš za ljude sa netolerancijom na gluten i vegeterijance, kao i za sve ljubitelje slatkih iskušenja "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano535
  • Pregledi tokom meseca30
  • Pregledi tokom desmice16
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • maslac - 110g
  • čokolada - 150 g (pola crne i pola mlečne)
  • jaja - 3 kom.
  • kakao - 1 kašika
  • za mus od kafe
  • šećer - 100 g
  • kukuruzni skrob - 12 g (1 i 1/2 kašike)
  • sveže mleko - 160 ml
  • vanila - 1/2 kašičice ekstrakta
  • instant kafa - 1 kašika
  • želatin - 5 g (1/2 kašike)
  • voda - 2 kašike
  • pavlaka - 240 ml hladne pavlake (sa visokim procentom masnoće)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - na 170 stepeni; Kalup za tortu, premazan maslacem i prekriven hartijom - prečnika 20 cm.

1. Na pari rastopiti maslac i čokoladu, nalomljenu na parčiće. Ohladiti do sobne temperature. Dodati jedno po jedno žumance. Mutiti žicom dok se u potpunosti ne sjedine. Kroz sito dodati kakao i so. Mešati dok se ne dobije lep gladak krem.

2. Mikserom umutiti belanca, dodati im šećer i umutiti u čvrst sneg. Špatulom ih pažljivo dodati u čokoladnu smesu. Smesu sipati u kalup za tortu, prekriven papirom. Peći na 170-160 stepeni oko 20-25 minuta. Ohladiti.

3. Želatin sipati u 2 kašike vode, da nadođe.

Žumanca umutiti sa šećerom dok ne pobele. Dodati kukuruzni skrob, promešati i dodati toplo sveže mleko. Sipati u šerpu i zagrejati na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije prijatan krem. Skloniti sa vatre i dodati vanilu i kafu u prahu. Mutiti žicom dok se u potpunosti ne sjedine sa kremom. Dodati želatin i mešati dok se i on ne sjedini sa smesom.

4. U posudi miksera umutiti pavlaku u čvrst sneg. Špatulom je pažljivo dodati u krem sa kafom.

Gornjom smesom preliti tortu, poravnati i ostaviti u frižideru da prenoći. Pre serviranja je odvojiti od kalupa nožem. Posuti obilno kakaom uspomoć cediljke.

Napomena: Za pečenje torte mi je trebalo više vremena od ovde datog i to na temperaturi oko 160-150 stepeni. Proveravala sam pečenost torte drvcetom za ražnjiće. Za čokoladu sam koristila pola bele i pola crne čokolade, pa sam smanjila količinu šećera na pola. Raskošan i nežan ukus čokolade sa kafom.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija