Boljarska pogača

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
75133029
Boljarska pogača
Fotografije: Anonymous
2 / 6
18/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Veoma detaljan recept uz čiju pomoć ćete napraviti pogaču za sliku i priliku, čak ni svekrva neće naći manu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 100 g
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 5 kašika
  • maslac - 125 g
  • brašno - 600 g
  • kvasac - 1 paket, suvi
  • sveže mleko - 100 ml, vruće
  • so - 1 kašičica
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu za pečenje prosejemo dve trećine brašna. Ostavite sa strane deo brašna, ne zna se tačno koliko će upiti pogača i bolje je da se dodaje naknadno. Inače ne preterujte s brašnom jer kad ga je previše testo postaje tvrdo i to smeta rastu.

Promešamo brašno sa suvim kvascem, solju i šećerom. U manjoj posudi pomešamo dva jaja i belance trećeg jajeta. Žumance ostavimo za premazivanje pogače. Dodajemo kiselo mleko i 5 kašika ulja.

Formiramo brazdu u sredini brašna, sipamo po malo smesu sa jajima i mlekom. Promešamo pažljivo i polako, prvo drvenom varjačom, uzimajući malo po malo brašna. Mešanje je stalno u jednom pravcu. Postepeno dodajem i toplo sveže mleko. Mešanje se nastavlja do trenutka u kome testo počinje da se oblikuje u loptu i teško može da se meša varjačom.

Tad pristupamo mešanju rukama. S vremena na vreme ruke se nabrašnje da se ne bi testo lepilo za njih. Mešanje je desnom, hvatajući testo prstima s kraja i okrećući ga ka sredini i tada već pritiskamo mekim delom dlana. Levom rukom pravim blago premeštanje testa u smeru kazaljke na satu. Ta vežba se nastavlja dok se ne potroši brašno iz posude.

Mešenje treba da je nežno, bez jakog pritiska. Tako testo ostaje mekano, a u isto vreme upija dovoljno brašna. Znaćete da vam je testo gotovo kad se više ne lepi po vašim rukama.

Pokrivamo testo krpom i pripremamo posudu u kojoj ćemo peći pogaču - da bude dublja, da osigurate mesto da testo naraste. Namažite obilno uljem i pospite brašnom.

Rastapam maslac u mikrotalasnoj zajedno sa 1-2 kašike ulja. Kad je testo dovoljno udvostručilo svoj obim, podelim ga na 4 dela.

Pripremimo površinu na kojoj ćemo raditi i pospemo je brašnom. Nabrašnjimo i ruke. Od svakog dela razvijemo koru dok pri razvijanju pazimo da ne pritiskamo mnogo jer ako se previše pritiska mogoće je da ne naraste ponovo.

Namažemo prvu koru polovinom istopljenog maslaca. Na nju stavimo drugu koru. Nju takođe namažemo ostatkom maslaca. Pažlivo uvijam u rolat koji ne treba da bude mnogo čvrst. Sečem rolat na 8 jednakih delova, Isto uradimo i sa drugom korom.

*Možete da podelite testo na dva delam razvijete samo dve kore od kojih imate 8 parčića pogače.

Pogačice poređamo u dovoljno veliku posudu za pečenje na odstojanju jedna od druge. Ponovo pokrivam krpom i ostavljam na toplom da naraste između 30 i 40 minuta. Pogačica je narasla kad udvostruči obim i kad je napunila posudu.

Kad procenim da može da se počne s pečenjem namažem žumancem trećeg jajeta. Posipam obilno susamom. Pogaču pečem na 190 stepeni oko 1 sat. Kad je dobro ispečena, namažem je s malo vode odozgo za sjaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: