Kroasani

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Kroasani
Fotografije: marcheva14
2 / 6
18/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Napravite lagan prorez u ovim kroasanima, stavite krem ili čokoladu, a zašto da ne i komad šunke ili dimljene ribe... Mašta nam je proradila"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 supene kašike
  • kvasac - 3 g, suvi
  • sveže mleko - 150 ml, na sobnoj temperaturi
  • maslac - 150 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo se počinje sa maslacem, koji se seče na duge pravougaone komade, stavlja se na veliki list papira za pečenje, po sredini i krajevi papira se presaviju kao pismo. Pređe se oklagijim, da se iznječi i posle serazvija preko papira razmera 16x16 cm. Ostavlja se u frižideru da se stegne.

2. Suvi kvasac se rastvara u svežem mleku sa pola kašičice šećera, da nadođe.

3. Radi se sa mikserom. Proseva se u posudu od miksera, dodaje se do i lagano se dodaje mleko. Muti se na srednjem programu na mikseru. Oblikuje se lepa lopta testa, koja se stavlja preko brašnom posute površine i mesi, ne više od 1-2 minuta rukom, dok ne postane meko i elastično.

Prebacuje se u namazanu posudu, uvija se u foliju i ostavlja da nadođe i da se udvostruči. Kad se udvostruči, ponovo se premesi kratko, uvija se u foliju i ostavlja u frižider bar na 1 sat. Važno je da obe namirnice - i testo i masalc budu iste temperature, kad počne da se radi.

Hladno testo se stavlja na brašnom posutu površinu i oklagijom se razvija, treba da bude u obliku krsta tj. oklagijom se razvlače sva četiri kraja, a u sredinu se stavlja kocka hladnom maslaca. Krajevi testa se uvijaju jedan preko drugog, da se oblikuje kalup. Višak brašna očistite četkom.

Pažljivo i bez preteranog pritiskanja kalup se razvija u pravougaoni oblik, čija dužina treba da bude tri puta veća od širine, a kretanje prilikom razvlačenja je samo napred-nazad, to je jedan od uslova da biste imali lepe kroasane. Oblikovan dug pravougaonik se uvije na tri dela kao pismo ili kao knjiga, ostavlja se malo prostora u sredini, da može da se presavije testo. Ovo se računa kao prvo razvlačenje testa za kroasane. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru na oko 30-40 minuta, da bi moglo dobro da se ohladi za ponovno razvlačenje.

Drugo razvlačenje testa: prvo se odmota iz folije i preko brašnom posute radne površine se stavlja testo, ali da su uvijeni krajevi ispred vas i počinje se sa ponovnim razvlačenjem samo u jednom pravcu, napred i nazad i ponovo treba da bude tri puta više od kalupa. Presavija se kao knjiga i uvija u foliju i ponovo se drži u frižideru 30-40 minuta. Procedura se ponavlja još četiri puna, na kraju treba da ima ukupno šest razvlačenja.

Važno! Ako u trenutku razvlačenja testo počne da se cepa ili da se lepi po površini, ili po oklagiji, sa kojom se radi, znači fa odmah treba da se vrati u frižider i da se sačeka da se dovoljno stegne i onda se radi ponovo. Nakon poslednjeg razvijanja tj. šestog, testo se oblikuje u kalup i ostavlja u frižideru na 30-40 minuta.

Kroasani se oblikuju, tako što se testo stavlja ponovo na brašnom posutu radnu površinu i ponovo ispred vas i razvija se dok debljine oko 5 mm, ponovo pokret oklagije je samo napred i nazad. Dužina moze dosegnuti 1 metar. Iseku se trouglovi osnove 10 cm, a strane oko 15 cm. Svaki stougao se izvlači rukama, vadi se, u osnovi širokog dela se preseče nožem oko 2 cm, da može lakše da se uvije kroasan, a i pomaže za bolje pečenje. Ređaju se preko papira za pečenje sa rastojanjem između njih i ostavljaju se da nadođu 40-50 minuta. Premažu se jajetom i svežim mlekom i peku na 200 stepeni 20-25 minuta.

Napomena: Ploča od maslaca treba da bude širine 16x16 ili 18x18 cm. Prilikom razvijanje testa dostiže do 65 cm dužine i širine oko 44 cm, a nakon svakog sledećeg razvijanja dostiže i do 112 sm i oko 44 cm širine.

Stavljaju se u ugrejanu rernu na 22 stepeni, a posle se peku na 200 stepeni do 180 stepeni. Seku se na trouglove nožem za picu. Da se ne pomeša razvijanje testa, bolje je da se zapiče koje je po redu. I najvažnije je da je testo dovoljno hladno prilikom rada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: