Rodopske mekike

25/05/2017
Tanja Radmanovac
odTanja RadmanovacDžedaj200024
"Neverovatno ukusne i meke mekike. Uživajte u jednom od najboljih recepata za mekike!"
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije30
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 576
  • Pregledi tokom meseca62
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 400 g (1 kantica)
  • sveže mleko - 250 ml
  • brašno - 1, 5 kg
  • ulje - 50 ml
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • soda - 1 kašičica, bikarbona
  • sirće - 2 - 3 kapi
  • šećer u prahu - 200 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja umutite žicom i dodajte ulje. Kvasac rastvorite u posebnu činiju zajedno sa 100 ml tople vode, soli i šećerom i promešajte. Dodajte kvasac jajima, pa zatim sipajte kiselo i sveže mleko.

Sodu pomešajte sa nekoliko kapi sirćeta i dodajte ih smesi. Zamesite testo sa brašnom. Dobijeno testo premažite uljem, pa ponovo rukama zamesite i stavite sat vremena da naraste ili malo duže.

Kada testo naraste, uzimajte loptice veličine jajeta i nauljanim rukama napravite mekike. Pržite ih u zagrejanom ulju, 2-3 minuta svaku stranu. Rodopske mekike poslužite sa šećerom u prahu ili dodatkom po želji.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti