Supa od pilećih bataka sa zeljem, kiseljakom i džanarikama na seoski način

24/05/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Dajte baki batake, a ona će od njih prirpemiti takvu supu, da će je odmah upisati u Ginisovu knjigu rekorda "
Priprema10 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano70
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - oko 1.3 kg
  • zelje - 1 puna šaka
  • kiseljak - 1 puna šaka
  • sveži luk - 2 struka
  • luk - 1/2 glavice
  • ulje - 6 kašika
  • brašno - 3 kašike
  • aleva paprika - 1 kašika
  • paradajz - 2 šolje (sitno narendanih) ili sterilisanih iz tegle
  • džanarika - 1 šaka
  • list žalfije - 2 lista srednje veličine
  • beli luk - 2 čena, krupnije pasiranih
  • peršun - 1/3 vezice
  • so
  • kumin
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćene i oprane piliće batake staviti u tiganj, da se uprže na ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi, prebaciti ih u šerpu, preliti vodom i kuvati na tihoj vatri.

U istom tiganju u kome su prženi bataci, upržiti luk i beli luk, pa postepeno dodati očišćene i sitno naseckane zeleniše - sveži luk, zelje i kiseljak. Kada omekšaju, dodati brašno, alevu papriku i paradajz.

Uz neprestano mešanje dodati malo od bujona iz bataka (nekoliko kutlača). Ostaviti da vri nekoliko minuta, pa celu smesu iz tiganja prebaciti u šerpu sa batacima.

Supu ostaviti da vri 20-30 minuta, dodati oprane cele džanarike, listove žalfije i, na tihoj vatri, ostaviti da se krčka još 10-15 minuta.

Skloniti od vatre, posoliti, pobiberiti i dodati kumin po ukusu, i posuti sitno naseckanim peršunom.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija