Grčka musaka bez prženja

23/05/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovPočetnik1505
"Najukusniju musaku sada možete pripremiti i sami - zapišite, skuvajte i pohvalite se "
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano274
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžane nasecite na dugačke kriške debljine oko 6-7 mm i potopite ih oko 30 minuta u slanu vodu, a posle ih dobro osušite.

U pleh obložen papirom za pečenje sipajte malo maslinovog ulja i poređajte listove patlidžana jedan do drugog bez šupljina između. Prelijte ih maslinovim uljem i posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne promene boju - oko 15 minuta.

Na isti način obradite i krompir - nasecite ga na kriške, posolite i prelijte uljem i ispecite do prijatne zlatne boje.

U šerpu sipajte maslinovo ulje i upržite mleveno meso da se pretvori u mrvice. Dodajte naseckani luk, začine, ajvar (paradajz pire) i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari i ostane gusti sos.

Za bešamel - prvo ugrejte mleko u koje ste dodali so i muskatni oraščić. U posudi umutite jaja i ostavite ih na stranu.

U šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje, upržite brašno oko 30 sekundi i kasnije, uz neprestano mešanje, dodajte toplo mleko. Mešajte dok sos ne provri i skinite sa vatre. Uz neprestano mešanje dodajte jaja.

Sklapanje musake:
Nauljite pleh i ređajte (podelite namirnice na dva dela) - red krompira, red plavog patlidžana i red mlevenog mesa, pa ponovite.

Na kraju pospite rendanim kačkavaljem preko mlevenog mesa i prelijte bešamelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom dok musaka ne dobije prijatnu boju - oko 40 minuta.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija