Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Velika pogača za veridbu

Velika pogača za veridbu

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Velika pogača za veridbu
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
23/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Jednom ste rekli DA, a sada ćete reći DA i našoj pogači"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika (ravna)
  • jaja - 4 komada (dva žumanca za premazivanje)
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - oko 1100 g
  • maslac - 1/2, malo pakovanje
  • susam
  • seme maka
  • testo - za dekoraciju (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac, tako što ga stavite u 100 ml toplog mleka u koje dodajte malo šećera i brašna (treba da se aktivira i da izađe iznad ruba posude).

Umutite jaja sa preostalim mlekom i uljem, dodajte smesu u prosejano brašno i posolite. Dodajte kvasac. Mesite dugo dok ne dobijete glatko testo, koje zatim pokrijte i ostavite da nadođe na toplom mestu.

Gotovo testo podelite na pet jednakih većih delova i jedan manji, koji će vam koristiti za dekoraciju. Najbolje je da izmerite delove, kako bi bili jednaki. Oklagijom razvijte veće delove na okrugle kore i premažite svaku, sem poslednje, maslacem. Kore stavite jednu preko druge.

Kore presecite na 8 delova, ali centar nemojte seći, jer ćete tamo napraviti dekoraciju po želji. Počnite sa prvim listom, koji presecite na 3 trake i upletite ih u pletenicu, a kraj podvucite ispod.

Drugi list presecite po sredini, lagano prstima rastvarajte i hvatajte dva kraja koja izvlačite odozdo na gore, a same krajeve podvijte ispod.

Na ovaj način, naizmenično, pravite jednu pletenicu i jedno paunovo pero. Od malog dela testa razvijite koru i isecite srca ili listove i cvetove po vašoj želji.

Ako imate više vremena, možete od testa napraviti i efektnije ukrase. Ostavite pogaču da nadođe, zatim je premažite umućenim žumancima, pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Velika pogača za veridbu je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

ceca
ceca
divno izgleda
23.05.2017 15:56
1