Domaći sir

23/05/2017
"Ako ste jednom napravili domaći sir po ovom receptu, nikada više nećete probati sir iz prodavnice "
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 097
  • Pregledi tokom meseca33
  • Pregledi tokom desmice12
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 10 litara ovčijeg
  • sirište - 1 kašika, za sir (20 kapljica/20ml)
  • so - 200 g na 1 litar voda za salamuru za soljenje + 120 g na 1 litar vode za salamuru za čuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže ovčije mleko se procedi i zagreje oko 10 minuta do temperature od 70 stepeni, jer ne treba da provri. Nakon toga se ohladi do 33-34 stepeni. Dodaje se sirište, prethodno razređeno s prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu 1:10.

Promeša se dobro i mleko treba da se ostavi 1 sat na ovoj temperaturi, da se usiri. Nakon toga smesa se sipa u gazu i ostavlja da se ocedi dva sata, pri čemu se odvoji surutka.

Nakon toga stavite sir u cediljku i pritisnite težinom da se oblikuje. Ostavite tako bar 6 sati. Isecite ga na odvojene parčiće nakon toga i natopite u salamuri, da se usoli.

Za prvu salamuru neophodni su litar vode i 200 g soli. U njoj sir treba da odstoji bar 24 sata. Nakon toga ga premestite u drugu salamuru za čuvanje, koja se priprema od 120 g soli na 1 litar vode. Čuva se u prostoriji s temperaturom od oko 10 stepeni.

Nakon 60 dana sir je spreman za konzumaciju i može da se čuva u frižideru.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija