Rakija od dunja

23/05/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicPočetnik1435
"Samo za prave poznavaoce - mirisna rakija od dunja, odležala u hrastovom buretu!"
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano691
  • Pregledi tokom meseca113
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • dunje - zrele i zdrave
  • šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Najpre operite i očistite veoma dobro dunje od mahovine. Poželjno je da odstranite i semenke ili bar da pazite da ih ne probijete dok pretvarate voće u pire. Možete da dodate pektin za pire, da se malo rastopi, jer je gusto, ali to nije obavezno.

Pire se prelije šećerom rastvorenim u vodi, jer obično količina je trećina voća (na 150 litara vode - 50 kg šećera, na primer). Zašećerenost u buretu na kraju treba da je između 18-20 %.

Kiselost se meri lakmusom. Ako je pH visok, koristite limunsku kiselinu, da je dovedete do otprilike 3. Sve što se dodaje u rakiju stavlja se prethodno rastvoreno, uz intenzivno mešanje.

Čuvajte bure na oko 20 stepeni u tamnoj prostoriji. Ono treba da je dobro zatvoreno, da nema dostupnost vazduhu. Ugljen dioksid od fermentacije se pušta kroz vodeni ventil.

Ako fermentacija ne krene odmah, moguće je da je izazovete dodajući malo umešanog hlebnog kvasca.

Rakiju od dunja pecite dva puta, odvajajući prvotok i lošu rakiju. Gotovu rakiju čuvajte 6 meseci u hrastovom buretu za maksimalno dobar ukus.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija