Raskošna pogača

25/05/2017
Toni Aleksov
odToni AleksovPočetnik1505
"Iznutra - vazdušasta, spolja - hrskava. To je savršena pogača!"
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 123
  • Pregledi tokom meseca54
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 350 ml
  • kvasac - 7 g, suv
  • brašno - oko 800 g
  • maslac - 80 g, istopljen
  • žumance - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • sirće - 1 kašika (jabukovo)
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko, dodajte kvasac, šećer i 3 kašike brašna i sve promešajte. Ostavite da se kvasac aktivira i sve dodajte u brašno (oko 500 g). Dodajte i so, ulje, sirće i promešajte.

Postepeno dodajte preostalo brašno. Umesite meko testo koje se ne lepi. Ostavite testo da naraste i da utrostruči zapreminu, a nakon toga ga podelite na 2 dela. Prvi deo razvucite u okruglu koru debljine oko 5 mm.

Premažite koru istopljenim maslacem, razvucite drugu koru i stavite je preko prve. Obe kore razvucite oklagijom da se lagano prilepe. Dobivenu koru nasecite na trake, ali ih ne secite do kraja. Treba da ostavite oko 2 prsta testa koje ne sečete, kako bi mogli da ga umotate.

Kada ste napravili trake, počnite da ih motate po dijagonali - ukrivo, dok ne dobijete jedan čupavi rolat :) Pažljivo ga prebacite u pleh formirajući oblik đevreka. Krajeve treba da spojite.

Ostavite testo da naraste bar 15 minuta, premažite ga žumancem i onda ga stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni dok ne porumeni. Ako želite, možete pogaču posuti semenima. Dobićete raskošnu, bujnu i vazdušastu pogaču. Prijatno!slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija