Lepa cvetna pogača

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4989k432
Lepa cvetna pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
7 / 8
28/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Hrana ulazi na usta, ali treba da bude lepa i za oko, zato pogača treba da bude ne samo ukusna, već i lepa, kao ova"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica suvog (7 g)
  • brašno - oko 600 g
  • šečer - 1 kašika
  • so - 1 kašika, ravna
  • sveže mleko - 1 šolja
  • mlaka voda - 100 ml
  • ulje - 3 kašike
  • sir - 120 g
  • semena
  • žumance - 1 kom., za premazivanje
  • ulje - 1 kašika
  • voda - 1 kašika
  • maslac - 1 kašika, za premazivanje nakon pečenja
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac sipati u mlaku vodu sa šećerom i 1 kašikom brašna, pa ostaviti da se aktivira 10-15 minuta. U sredinu sipati brašno, dodati sveže mleko, so i ulje, i umesiti testo srednje mekoće. Premazati ga uljem i ostaviti 30-40 minuta na toplom, da udvostruči svoj obim.

Gotovo testo podeliti na 1 loptu veličine jabuke, a preostali deo - na 6 jednakih loptica. Svih 6 loptica razviti oklagijom u pravougaonu koru, a sa jedne strane ih naseći na trake, debljine 1 cm.

Drugi kraj posuti smrvljenim sirom i uviti u rolat, pa povezati oba kraja. Na isti način oblikovati i ostale loptice.

Odvojenu 1 lopticu testa podeliti na 6 jednakih loptica, svaku potopiti u umućeno žumance sa uljem i vodom, i uvaljati u mešavinu semena.

Ovim lopticama ispuniti sredinu svakog cvetića, i naređati u tavu, prekrivenu papirom za pečenje.

Celu pogaču premazati žumancem i staviti u hladnu rernu, da se peče na 180 stepeni. Peći 35 minuta. Izvaditi i namazati maslacem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: