Čokoladna torta sa lešnicima

28/05/2017
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj90711
"Dušu dajemo za jedno parče ove neverovatno ukusne čokoladne torte, koja se topi u ustima!"
Priprema70 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno115 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano12 244
  • Pregledi tokom meseca1061
  • Pregledi tokom desmice69
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 7 kom.
  • šećer - 7 kašika
  • brašno - 7 kašika, punih
  • prašak za pecivo - 10 g
  • kakao - 2 kašike
  • za nadev
  • lešnici - 300 g
  • tečna čokolada - 500 g
  • maslac - 50 - 60 g
  • čokolada - 100 g crne (tvrde)
  • pavlaka - 200 ml, umućena
  • pavlaka - 350 - 400 ml kisela
  • šećer u prahu - 200 g
  • kakao - 1 kašika
  • za sirup
  • voda - 600 ml vruće
  • šećer - 300 g
  • za glazuru
  • čokolada - 300 g mlečne
  • lešnici
  • pavlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti koru. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca ostaviti u ljuskama ili u različitim odgovarajućim posudama, da stoje odvojeno jedno od drugog. Belanca umutiti u čvrst sneg, nakon toga postepeno dodati šećer, kašiku po kašiku.

Dodati i žumanca, jedno po jedno, pa vrlo dobro umutiti smesu. Dodati 10 g praška za pecivo u brašno, po želji. U smesu od jaja postepeno dodati i prethodno prosejano brašno sa kakaom.

Gotovu smesu sipati u prethodno nauljen kalup i peći oko 40-45 minuta u prethodno zagrejanoj reni na 200 stepeni. Izvaditi gotovu koru, ostaviti da se ohladi i podeliti je na 2 ili 3 kore.

Za krem: Tečnu čokoladu rastopiti na pari zajedno sa maslacem, pa mešati dok se ne dobije glatka smesa. U posebnoj posudi rastopiti 100 g čokolade na tihoj vatri. Dodati i kiselu pavlaku, pa mešati dok se ne dobije gladak krem, ali paziti da ne provri. Skinuti sa ringle i dodati kiselu pavlaku, šećer u prahu i kakao, i umutiti mikserom. Poslednje dodati cele lešnike i ručno promešati.

Ugrejati vodu, dodati šećer i mešati dok se u potpunosti ne rastvori. Donju koru preliti sirupom. Nakon toga, namazati je tečnom čokoladom, pa odozgo staviti 1/2 krema od pavlake sa lešnicima. Postaviti drugu koru i ponoviti proceduru. Postaviti treću koru, preliti je sirupom, namazati tankim slojem krema od pavlake i preliti ga rastopljenom mlečnom čokoladom. Ostatkom krema od pavlake namazati tortu sa strana.

Tortu ostaviti 4-5 sati u frižideru da se stegne, i servirati je ohlađenu.
slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija