Rešetkasta pita sa šumskim voćem

28/05/2017
Jelena Andonovod Jelena AndonovInovator / Autor
"Kakvo god voće pripremili za ovu domaću pitu - neće biti nezadovoljnih kod kuće "
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano660
  • Pregledi tokom meseca67
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 320 g belog (2 1/2 kašičice)
  • maslac - 226 g, hladno, na kockice (1 šolja)
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 30 g kristal šećera (2 kašike)
  • jaja - 1 kom. malo umućeno
  • voda - 1 - 2 kašike ledene vode
  • nadev
  • borovnice - 150 g
  • jagode - 150 g
  • maline - 150 g
  • kupine - 150 g
  • šećer - 135 g (2/3 šolje) kristal šećera
  • skrob - 30 g (1/4 šolje) kukuruznog
  • cimet - 1/4 kašičice
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kora limuna - narendana
  • maslac - 1 kašika, na sitne kockice
  • za glazuru rešetke
  • jaje - 1 kom.
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni
Tava prečnika oko 22-23 cm.

U posudi sjediniti brašno, šećer i so. Dodati hladni maslac na kockice i ručnim blenderom ili prstima napraviti mrvičastu smesu. Dodati malo umućeno jaje i 1 do 2 kašike ledene vode. Brzo umesiti testo, podeliti ga na dva dela, uviti u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.

Nadev:
U posudi sjediniti šećer, cimet, kukuruzni skrob i koru limuna. Dodati voće i sok od limuna. Da se ne bi uništilo voće, tresti posudu da se svo voće ravnomerno uvalja u suve sastojke.

Dobro ohlađeno testo staviti na radnu površinu, posuti brašnom, pa oklagijom razviti prvi deo testa - prečnika oko 30 cm. Staviti ga u tavu uz pomoć oklagije, tako da ima testa i preko samih zidova. Sipati voće, poravnati, i ponovo staviti u frižider, a u međuvremenu pripremiti trake za rešetku.

Drugo testo razviti oklagijom sa istim prečnikom, pa ga naseći na dugačke trake, širine oko 1/2 do 1 cm. Izvaditi tavu iz frižidera, namazati zidove malo vodom, da se rešetka lakše zalepi. Prvo zalepiti 5-6 traka, a nakon toga ostale provlačiti, tako da se dobije rešetka. Između rešetke postaviti male parčiće maslaca. Premazati umućenim jajem sa malo šećera, uspomoć četke. Može se premazati i samo pavlakom.

Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, a nakon toga iseći aluminijumsku foliju sa rupom u sredini, i postaviti je tako da ne izgore krajevi rešetke, pa peći još 25-30 minuta.
slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija