Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljem

Pogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljem

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k231
Pogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljem
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 9
07/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Za Đurđevdan se ne priprema samo jagnjetina, već su i ukusne pogače kao što je ova obavezne"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 80 g
  • šećer - 1 kašika
  • jaja - 2 komada (jedno žumance za premazivanje)
  • so - 1 kašičica
  • soda - 1 prstohvat
  • suvi kvasac - 1 kesica (7 g)
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 600 g
  • namirnice za nadev
  • livadsko zelje - 300 - 400 g (blanširano)
  • mladi luk - 2 struka
  • nana - 4 grančice
  • sir - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno, aktivirajte kvasac u polovini toplog mleka sa malo šećera i malo brašna. Umutite jaje i belance od drugog, a žumance odvojite za premazivanje.

Izmerite kiselo mleko i u njega dodajte prstohvat sode, a posle sve dodajte u umućena jaja sa uljem.

Umesite lepo glatko testo, koje ostavite da naraste. Podelite testo na 5 delova, tako što je jedan deo od 400 g, a drugi od po 175 g.

Od veće lopte testa razvucite veliku pravougaonu koru, koju premažite uljem i po njoj rasporedite uprženo livadsko zelje sa mladim lukom i nanom. Pospite sirom i umotajte koru u rolat, koje ostavite po strani.

Od drugih loptica razvijte 4 okrugle kore. Prvu premažite uljem, smesom od livadskog zelja i sira i na taj način postupite sa svima, osim poslednje. Ove kore, koje ste stavili jednu preko druge, presecite na 8 delova, ali sredinu nemojte seći.

Dve po dve strane savijajte jednu ka drugoj i na taj način napravite oblik zvezde. Ovu operaciju pravite na papiru za pečenje, a zatim sve prebacite u tepsiju, koja je obložena papirom.

Rolat savijte odozgo i makazicama napravite nekoliko zareza. Ostavite pogaču da naraste, a zatim je premažite umućenim žumancem, pospite je susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: