Pletena pogača sa svežim mlekom

01/06/2017
"Meka kao pamuk, topi se u ustima i miriše neodoljivo - da li je takva vaša pogača?"
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije1
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 473
  • Pregledi tokom meseca32
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 2 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • kvasac - pola kocke
  • brašno - malo više od 500 g
  • za mazanje
  • maslac - mekani
  • žumance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi se rastovri kvasac, šećer, so i 1-2 kašike brašna i ostavimo da se aktivira. Mikserom umutimo sveže mleko, jaja, kiselo mleko, ulje i aktivirani kvasac. Nakon toga postepeno dodajemo brašno. Zamesi se srednje meko testo koje se ostavi da odstoji 10-15 minuta.

Testo podelimo na 4 jednaka dela koja formiramo u lopte. Svaka lopta se razvije (širina oko 24 cm). Namaže se mekim maslacem. Odozgo se stavi druga lopta, razvijena na istu širinu, namaže se i tako se uradi i sa druge dve, pri čemu se ona odozgo ne maže.

U sredinu se stavi jedna mala čaša za rakiju (orijentaciono pokazuje dokle da se seče). Seče se na 8 delova, a svaki deo rasečemo na tri dela i upletemo. Na isti način radimo i sa ostalim parčićima. Nakon toga nožem isečemo do kraja i na taj način odvojimo osam delova.

Naređamo ih jedno do drugog u odgovarajuću posudu podmazanu maslacem. Ostavimo da naraste i nakon toga namažemo žumancem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobije zlatastu boju.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija