Uvijena penjurlija

EvgeniaEvgenia
Početnik
5
Uvijena penjurlija
Fotografije: uzi
2 / 9
07/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Da li znate kako se priprema majstorska penjurlija? Predstavljamo vam jedan majstorski recept"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 20 g /1/2 kockice/
  • kiselo mleko - 1 šolja /ili sveže mleko, u oba slučaja ispadne dobra/
  • soda - 1 kašičica, dodata u kiselo mleko
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 jašičica
  • ulje - 2 supene kašike ili mast
  • voda - 300 g topla
  • jaja - 1 jaje + 1 belance/žumance ostaje za premazivanje/
  • za nadev
  • sir - oko 200 - 300 g /ili po ukusu/
  • maslac - margarina ili mast /sa mašću postaje mekša/
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesimo meko testo od nadevenih sastojaka, podelimo na 5 loptica i ostavljamo da nadođu oko 30-40 minuta. Razvučemo prvu loptu na koru debljine oko 1/2 do 1 cm. Namažemo je margarinom ili mašću i ostavljamo sa strane.

Razvučemo sledeće dve kore na isti način, a drugu stavljamo na prvu, a treću preko druge. Preko treće namazane kore izmrvimo deo sira i prekrivamo sa preostale dve kore, namazane kao prve.

Ovih 5 kora, koje su jedna preko druge, presavijemo i ostavljamo da odstoje 15 minuta. Pet slojeva kora razvlačimo na debljinu od 2 cm, još jednom premažemo i odozgo stavljamo preotali sir.

Uvijamo u rolat i sečemo na jednake kolutove 2-3 cm. Poređamo u namazan pleh, okrećemo ih nagore. Ostavljamo još malo da nadođu i mažemo ih umućenim žumancem i nekoliko kapljica ulja.

Penjurliju pečemu u prethodno ugrejanoj rerni na 200-220 stepeni 30-40 minuta, dok se lepo ne ispeče. Kad se izvadi, pospemo je hladnom vodom i stavljamo papir i uvijamo krpom da omekša.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: