Efektna praznična pogača

08/06/2017
"Koliko god da je recept tačan, pogača treba da se umesi sa puno ljubavi, da bi bila ukusna i mekana "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano809
  • Pregledi tokom meseca457
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1, 2 kg
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 450 ml
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
  • kvasac - 2 g svež ili 12 - 13 g suv
  • ulje - 6 - 7 kašika
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 ravna kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac, zajedno sa malim delom svežeg mleka i 2-3 kašike brašna i šećerom promešajte i ostavite da se kvasac aktivira u pokrivenoj posudi.

U veliku posudu stavite deo brašna (važno je da se brašno dodaje postepeno). Napravite udubljenje u brašnu i u njega sipajte aktivirani kvasac, umućena 2 jaja, 2 belanca (žumance ostavite za premazivanje), kiselo mleko i deo ulja (2-3 kašike).

Umesite i dodajte brašno, dok možete smesu mešati kašikom u posudi.
Nakon toga, prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom. Nastavite sa mešenjem uz dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo.

Testo udarite o radnu površinu 100 puta. Na taj način testo će postati glatko i lakše za oblikovanje. Napravite loptu od testa i vratite ga u posudu, lagano posipanu brašnom. Odozgo premažite testo sa preostalim uljem i pokrijte ga. Ostavite testo da naraste na toplom, ali ne više od 30 minuta.

Može se posuti i samo brašnom, ali se ulje ubacuje na kraju mešenja, tako što se testo razvuče rukama, u sredini sipa ulje i mesi dok ne upije.

Kada se testo odmorilo, podelite ga na tri dela, jedan najveći, drugi manji i treći najmanji za sredinu. Od prvog, najvećeg dela, napravite rolat i nasecite ga na 4 jednaka komada.

Svaki razvucite u koru, veličine tanjira i debljinom od bar 0, 5 cm. Premažite koru uljem i stavite sledeću preko. Na isti način obradite 4 dela, ređajte ih u tepsiju na rastojanju 3-4 cm od kraja tepsije (prečnik 32 cm).

Dobijenu gomilicu lagano razvucite rukama i nasecite na 4 dela, Zatim svaki deo podelite na još pola i dobivene trouglove provucite odozdo na gore i izvucite ih ka krajevima tepsije.

Od drugog manjeg dela testa napravite isto, ali će prečnik kora biti manji. Rasecite iz sredine dobivenu prvu koru, kako bi mogli da izvučete listove.

Za sredinu napravite loptu i od dela testa isecite koru valjkom za testo sa romboidima. Pokrijte pripremljenu pogaču da naraste oko 20 minuta na toplom. Umutite 2 žumanca sa malo ulja i svežeg mleka i četkom premažite pogaču odozgo.

Stavite pogaču u hladnu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 45-50 minuta. Dobro je da pogaču, kada je izvadite iz rerne, pokrijete krpom i da krpu poprskate sa 2-3 kašike vode, kako bi pogača bila mekana i vazdušasta.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija