Rakija od trešnje

05/06/2017
Tanja Radmanovac
odTanja RadmanovacInovator93122
"Specijalan predlog svima koji vole voće - posebno u fermentisanom obliku "
Priprema120 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno240 min.
Porcije7
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 005
  • Pregledi tokom meseca23
  • Pregledi tokom desmice6
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • trešnje - 65 - 70 kg, uzrele
  • šećer - 10 g
  • kvasac - 700 g, svež
  • voda - 60 l
* merne jedinice

Način pripreme

Izaberite uzrele trešnje, bez trulih mesta i oštećenja. Dobro ih operite. Uklonite koštice i ispasirajte trešnje. Dodajte šećer i vodu i dobro promešajte. Izmerite da li je dobijena smesa slatka - trebalo bi da je oko 16-17 procenata.

Dodajte izmrvljen kvasac i posudu dobro zatvorite. Poželjno je da bure bude sa otvorom koji će izbacivati gasove vodonika koji se skupljaju tokom fermentacije.

Trešnjina džibra treba da stoji na mestu sa temperaturom oko 16-25 stepeni. Džibra se meša dvaput dnevno. Kada se završi proces fermentacije (ključanje), ostavi se još 3-4 dana da se destiluje.

Rakija od trešnje se peče dvaput i obavezno se odvaja prva rakija od 3 gradi, tj. zapremina se pomnoži sa gradima, a zatim sve sa 0.03. Dobijena rakija se stavlja u hrastovo bure, dok joj ukus ne omekša, pa se zatim razređuje destilovanom vodom dok se dobijete rakiju sa željenim procentom alkohola.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija