Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Babine seoske pogačice

Babine seoske pogačice

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945433
Babine seoske pogačice
Fotografije: Margarita
2 / 3
06/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Baba je govorila da su ukusni jer su umešeni s ljubavlju. Sada znamo da je bila u pravu"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 7 g, suvi
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • pivo - 100 ml
  • voda - 250 ml, topla
  • brašno - koliko upije
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite kvasac, šećer i nekoliko kašika brašna u toplu vodu i sačekate desetak minuta da naraste. Sipate 2 šolje brašna i pravite brazdu u koju sipate so, ulje, narasli kvasac i pivo.

Počnete da mešate viljuškom i postepeno dosipajte brašno dok ne postane teško da mešate. Tada već počnete da mesite. Dobićete veoma meko i aromatićno testo. treba da bude makano kao meki deo vašeg uveta.

Nakon što ga dobro umesite, ostavljate ga u odgovarajuću posudu i uvijate da se ne sasuši i da se ne dobije korica. Kad udvostruči obim, stavite papir za pečenje u posudu za pečenje, formirate pogačice i poređate ih. Možete i hlepčić da napravite, improvizujte kako želite.

To je testo i možete da pustite mašti na volju. Ostavite pogačice da odstoje još 15 minuta, za to vreme uključite rernu na 150 stepeni da se zagreje, svaku pogačicu zasecite na krst oštrim nožem i stavite u rernu. Pojačate na 180 stepeni i pečete dok ne porumeni.

Obavezno u neki ugao rerne stavite posudu s vodom, koja će da isparava dok se peku vaše pogačice. Kad ih izvadite, ničim ih ne pokrivajte, niti ih kvasite vodom. Tako će ostato hrskave spolja i mekane iznutra. Ostaćete očarani receptom - sjajan je!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: