Najukusnija pogača

06/06/2017
"Treba da je probate da shvatite da je to zaista najukusnija pogača koja može da postoji "
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano584
  • Pregledi tokom meseca159
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting-

Potrebni sastojci

  • brašno - 1, 2 kg
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • jaja - 4 komada
  • maslac - 125 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 42 g
  • žumance - 3 komada, za mazanje pogače
  • sveže mleko - 2 kašike, za mazanje pogače
  • sir - 200 g
  • kačkavalj - 150 g
  • ulje - 2 kašike, za mazanje testa i posude za pečenje
  • šarena so
* merne jedinice

Način pripreme

Blago zagrejte sveže mleko i sipajte od njega 100 ml u posudu. Dodajte izlomljeni kvasac, 2 kašike brašna i šećer. Pokrijte i ostavite na kratko da se aktivira kvasac.

Umutite kiselo mleko s jajima i dodajte aktivirani kvasac, so i ostatak svežeg mleka.

Napravite brazdu u brašnu i sipajte smesu. Počnite da mesite, upijajući brašno postepeno. Dobijeno testo namažite uljem, pokrijte i ostavite da naraste.

Isecite naraslo testo na 4-5 jednakih delova. Namažite ruke istopljenim maslacem i formirajte 4-5 pravougaonika. Poređajte ih jedan na drugi, dok između svakog mažete maslac i posipate sirom i narendanim kačkavaljem.

Poslednji list testa se ne posipa. Isecite na male kvadrate ili romboide. Namažite kalup u kome ćete peći vašu pogaču i bez reda poređajte parčiće testa.

Umutite žumanca s mlekom, namažite pogaču i ostavite da ponovo naraste.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta.

Gotovu pogaču pospite šarenom solju.slični recepti ovde

0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija